A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Новини

Паска та цукровий діабет: щоб не нашкодити здоров`ю

Для людей з цукровим діабетом 2 типу паска за традиційними рецептами може мати ефект "вуглеводної бомби”, тому варто шукати "безпечну" альтернативу. Адже борошно, мед, сухофрукти — це вуглеводні продукти з високим глікемічним індексом.             Аби безпечно смакувати паску, люди з діабетом 1 типу повинні правильно розрахувати добову норму хлібниць одиниць (ХО), щоб вколоти потрібну дозу інсуліну. Існує безліч рецептів приготування паски і щоб зробити її більш здоровою радимо використовувати: Суміш звичайного та цільнозернового борошна. Паска матиме більш щільну структуру, але вийде значно кориснішою та з меншим глікемічним індексом. Використайте сироватку замість вершків. Вона є менш калорійною і містить мікроелементи, що допомагають перетравлювати їжу. Цукрозамінники (стевія) або небагато меду. Паска може бути без рум’янцю, проте не так сильно підвищуватиме глюкозу у крові. Цукати й сухофрукти варто добирати ретельніше. Замість кураги та родзинок краще використати журавлину, сушену вишню чи свіжі фрукти, які мають нижчий глікемічний індекс. Або зовсім замінити їх на горіхи. Окрім цього, ви завжди можете приготувати сирну паску із сиру з невеликим відсотком жиру, без додавання цукру та борошна. Пам’ятайте Головне — знати міру та їсти не більше 1-2 шматочків паски на день. Зустріньте Великдень з користю та турботою про себе!

23:10 14.04.2023

11 квітня Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.

Сьогодні хвороба Паркінсона має чи не найбільші темпи поширення з-поміж неврологічних захворювань. За оцінками експертів, у світі налічується 4 млн пацієнтів, а 2040 р. їхня кількість сягне 14,2 млн, оскільки людство стрімко старіє.

08:17 11.04.2023

Всесвітній день здоров’я

7 квітня весь світ святкує Всесвітній день здоров’я, який було започатковано на честь створення, а точніше – прийняття статуту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) 1948 році.

06:22 07.04.2023

Що таке електронний рецепт та для яких ліків він потрібен?

Електронний рецепт – це те саме, що паперовий – тільки цифровий. По-перше, це зручно. По-друге, безпечно, бо виключає всілякі махінації з отриманням препаратів. А, по-третє, дозволяє вести прозорий облік та контроль ліків, які отримують українці. Навесні електронний рецепт стане обовʼязковим для призначення рецептурних лікарських засобів.

15:49 27.03.2023

Всесвітній День боротьби з туберкульозом

#Туберкульоз (ТБ) викликається бактерією під назвою Mycobacterium tuberculosis. Зазвичай бактерії атакують легені, але можливе враження і інших частин тіла, наприклад нирки, хребет і мозок.

09:04 24.03.2023

Харчування при діабеті

При всіх формах цукрового діабету та при порушенні толерантності до глюкози дієтотерапія виступає базисним методом лікування.

08:43 19.03.2023

10 міфів про туберкульоз!

Ви не можете заразитись туберкульозом, якщо користуватиметесь речами хворого. Це також малоймовірно в громадському транспорті, кафе чи супермаркеті. Експерти громадської організації «Інфекційний контроль в Україні» спростовують найбільш поширені міфи про туберкульоз.

21:37 17.03.2023

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень