A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

ЧИ НЕОБХІДНА ДОРОСЛИМ ВАКЦИНАЦІЯ

Дата: 18.04.2024 22:41
Кількість переглядів: 42

Фото без описуТак, абсолютно необхідна. На жаль, міф про те, що вакцинація нібито потрібна лише дітям, залишає багато дорослих людей беззахисними перед небезпечними хворобами.

Від яких захворювань необхідно щепитись дорослим?

🔹️ГРИП.

При зараженні вірусом грипу ускладнення розвиваються досить швидко, а перебіг хвороби може бути вкрай важким.

Краще щепитися від грипу до листопада, але якщо Ви спізнилися, це не привід відмовлятись від щеплення — можна зробити це навіть в березні.

Вакцинація проти грипу особливо важлива для людей з хронічними захворюваннями, вагітних жінок та літніх людей.

🔹️COVID-19

Гостра респіраторна хвороба COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом. Попри те, що і більшості випадків це захворювання перебігає як звичайна “застуда”, воно може призводити до тяжких ускладнень та інвалідизації. Найбільш небезпечною ця хвороба є для груп медичного ризику, літніх людей, вагітних.

🔹️ГЕПАТИТ В

На жаль, кожен може інфікуватися гепатитом В. Шляхи передачі: через кров (переливання крові, стоматолог, манікюр, татуювання, бриття в салоні), через слину, статевим шляхом.

В Україні щеплення проти гепатиту В стало доступним для немовлят після 2001 року, тож дорослим, що народилися раніше, варто вакцинуватися.

🔹️ДИФТЕРІЯ ТА ПРАВЕЦЬ

✔️Дифтерія. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Дифтерійний токсин, що виділяється при розмноженні збудника, може призводити до розвитку важких ускладнень, в тому числі на серце, які й зумовлюють небезпеку дифтерії (можливі її наслідки: кома, параліч і навіть смерть).

✔️Правець. Зараження відбувається через відкриті рани (проколи, занози, порізи, потертості, відкриті переломи, опіки, обмороження, укуси тварин).

Ускладнення правця: зупинка дихання та серця, пневмонії, розриви м’язів, переломи кісток, компресійні деформації хребта.

Раз на 10 років всі дорослі мають бути ревакциновані від дифтерії та правця вакциною АДП-М (від дифтерії та правця) безкоштовно в медзакладі за місцем декларації.

Будьте здорові💙


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень