A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Інформація про туберкульоз в Первомайській громаді

Дата: 05.04.2024 18:00
Кількість переглядів: 7

КП «Первомайський МЦПМСД», підписало договір з Національною службою здоров’я України за пакетом медичних гарантій «Супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги». 
Тож за перших симптомів захворювання рекомендуємо звертатись до сімейного лікаря, який проведе огляд, за потреби призначить необхідні обстеження та лікування.


На сьогодні у нашій громаді доступні швидкі та якісні молекулярно-генетичні методи виявлення туберкульозу. 
Шляхом дослідження мокротиння на діагностичній системі GeneXpert наявність захворювання можна встановити за годину.
Запорукою раннього виявлення туберкульозу серед груп підвищеного ризику є систематичне скринінгове анкетування, радіологічне дослідження органів грудної клітки, а також молекулярно-генетичне дослідження біологічного матеріалу. В Первомайській міській територіальній громаді, як і в Україні, доступні всі методи діагностики, що рекомендовані ВООЗ. Зокрема на базі консультативної поліклініки КНП «ПЦМБЛ» встановлено молекулярно-генетичну тест систему GeneXpertMTB/RIF. 
Варто зазначити, що усі послуги з виявлення, діагностики та лікування туберкульозу є безоплатними для пацієнтів.
На сучасному етапі туберкульоз - це не вирок, а інфекційна хвороба, що успішно лікується за оновленими стандартами медичної допомоги при туберкульозі, які відповідають останнім рекомендаціям ВООЗ. 
Курс терапії новими препаратами за програмою VOT (video-observed treatment/лікування під відеоспостереженням), яка діє в нашій країні, допомагає досягти одужання в 90% випадків. 
Головне, що ми маємо пам’ятати – чим раніше виявлено туберкульоз, тим краще він піддається лікуванню.
Нагадуємо ще раз 👇🏻
Туберкульоз — це інфекційне захворювання. Основним шляхом передачі збудника мікобактерії є повітряний — аерогенний, аерозольний шлях, тому поширення туберкульозу відбувається через інфекційний аерозоль, що утворюється під час кашлю, чхання, гучної розмови, сміху.
Туберкульоз розвивається у приблизно 10% людей, інфікованих згаданими мікобактеріями. Сприйнятливість до туберкульозної інфекції залежить від віку: до прикладу, більші ризики мають малі діти та особи, старші 65 років, а також — люди зі зниженим імунітетом. Відомо, що низка хвороб, такі як цукровий діабет, ВІЛ-інфекція, імуносупресивна терапія, — можуть послаблювати імунітет і збільшувати ризики захворіти. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), туберкульоз, попри свою виліковність, належить до переліку десяти найбільш смертельно небезпечних інфекційних захворювань світу. За статистикою, мікобактерією туберкульозу інфіковані 25% населення у світі, але завдяки роботі імунної системи ризик захворіти протягом життя становить 5—15%.
На початкових етапах захворювання на туберкульоз може протікати майже непомітно. Громадяни часто сприймають симптоми як звичайну застуду та намагаються лікуватися самостійно. Основні симптоми захворювання:
− кашель понад 2 тижні;
− підвищена температура тіла більш як 7 днів;
− ускладнене дихання;
− біль у грудях;
− поганий апетит, постійна слабкість;
− безпричинна втрата ваги;
− підвищена пітливість, особливо вночі;
− кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень