A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Епідеміологічний прогноз щодо захворюваності людей сказом на 2024 рік залишається несприятливим для всієї території Миколаївської області

Дата: 05.02.2024 18:01
Кількість переглядів: 3

Епідеміологічний прогноз щодо захворюваності людей сказом на 2024 рік залишається несприятливим для всієї території Миколаївської області

Про це повідомляє Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Враховуючи введення воєнного стану на території України, бойові дії на території Миколаївської області впродовж 2022-2023 років та встановлення обмежень щодо проведення полювання та регулювання питань мисливства, вся територія Миколаївської області є неблагополучною щодо сказу. Це пов’язано з тим, що хижі тварини здатні за короткий термін пересуватись на значні відстані.

Також серед причин є сезонні епізоотії серед лисиць та інших диких м’ясоїдних тварин, труднощі щодо регулювання чисельності безпритульних тварин у населених пунктах і диких тварин у мисливських та лісових угіддях, збільшення кількості безпритульних (здичавілих) домашніх тварин.

За даними ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» протягом 2019-2023 років на території регіону не зареєстровано випадків сказу у людей.

Проте у 2023 році значно зросла кількість осіб, які звернулися за антирабічною допомогою у заклади охорони здоров’я через покус/обслинення, в тому числі від хворих на сказ тварин.

Найбільш неблагополучними зі сказу тварин у 2023 році був Миколаївський (зареєстровано 16 випадків захворювання на сказ тварин) та Вознесенський райони (зареєстровано 12 випадків захворювання на сказ тварин). У Баштанському та Первомайському районах зареєстровано по 7 випадків захворювання на сказ тварин, у м. Миколаєві - 3.

Головним джерелом та резервуаром збудника сказу у дикій природі є лисиці. Так, у 2023 році виявлено 9 хворих на сказ лисиць, що склало 90,0% від загальної кількості диких тварин, у яких лабораторно підтверджено хворобу.

Серед інших диких тварин сказ у 2019-2023 роках виявлено також у вовків, куниці, єнотоподібних собак та тушканчика.

Кількість хворих на сказ сільськогосподарських тварин у 2023 році становить 31 голову, що майже у 2-3 рази перевищує за попередні періоди (2020-2022 р.р.)

Продовжує залишатися значною кількість випадків сказу серед собак і котів.

У 2023 році майже удвічі зросла кількість осіб, укушених собаками в порівнянні з 2022 роком. Разом з тим захворювання на сказ виявлені у 19 собак (42,2 від загальної кількості лабораторно підтверджених випадків) та у 8 котів (17,8 %).

Зазначимо, що впродовж 2023 року ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» отримано:

130 доз імуноглобуліну Premi-RAB та розподілено на заклади охорони здоров’я області;

1715 доз імуноглобуліну ВінРАБ та розподілено на заклади охорони здоров’я 940 доз (приблизно для 235 осіб).

6490 доз антирабічної вакцини INDI- RAB. Розподілено на заклади охорони здоров’я 5761 доза, залишок в ДУ «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» становить 729 доз.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень