A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини

Дата: 02.02.2024 23:56
Кількість переглядів: 8

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Вірус викликає своєрідний енцефаліт зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Якщо постраждалому або постраждалій своєчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, смерть неминуча.

Як передається вірус людині?

Найчастіше людина може заразитися вірусом сказу від тварин. Після укусу чи ослинення (особливо небезпечним є потрапляння зараженої слини на відкриті рани, навіть маленькі подряпини та слизові оболонки) вірус може жити в організмі без проявів хвороби 1-3 місяці.

Виділяють 3 стадії цієї хвороби у людини:

Перша – провісники.

Друга – збудження.

Третя – параліч.

Перша – провісники.

На цій стадії рубець, який залишився від укусу, починає турбувати: червоніє, свербить, болить, сіпається. Може хвилювати безпричинна тривога та/або туга, порушуватися сон, боліти голова, з’являтися підвищена чутливість до яскравого світла та гучних звуків. Людина може уникати спілкування або стати відлюдкуватою та грубою.

Друга – збудження.

Зазвичай настає через 1-3 дні від початку хвороби.

Людина стає неспокійною, прискорюється серцебиття. Мучить спрага, але людина не може пити через рефлекторне скорочення м’язів горлянки і гортані – з’являється страх води. Навіть звук води або згадка про неї може викликати цей симптом.

Далі виникають судоми – можуть починатися навіть через рух повітря, гучні звуки та яскраве світло. На цій стадії часто зустрічається лихоманка – температура тіла підвищується до 40-41 градусів Цельсія. З’являються галюцинації, марення та почуття страху. Людина стає агресивною, підвищується слиновиділення.

Третя – параліч.

Через 3-4 дні може настати стадія паралічів. Людина заспокоюється, але з’являються судоми м’язів очей, нижніх кінцівок, а також виличних м’язів (“відвисла щелепа”). Особистість руйнується. Настає параліч дихальних м’язів.

Лікування від сказу не існує. Якщо з’явилися симптоми, то результат зумовлений – він завжди летальний.

Чи передається сказ від людини до людини?

За умови контакту з хворим, імовірність заразитися існує. Та можливо це тільки тоді, коли вже є клінічні прояви сказу. Поки симптоми не проявляються, перебування поруч та взаємодія з інфікованою людиною чи твариною – безпечні.

Як надавати постраждалому першу допомогу?

1. Промити рану або місце контакту зі слиною під проточною водою з милом протягом 15 хвилин. Це потрібно, щоб максимально змити вірус, якщо він все ж таки потрапив в організм. Обробити краї рани антисептиком.

2. Звернутися в медичний заклад і обов’язково розпочати вакцинацію. Навіть якщо вкусила домашня тварина, вакцинацію слід робити. Якщо тварина залишається здоровою на 10-й день і ветеринар це підтверджує, лікар може прийняти рішення про припинення курсу вакцинації.

Як скоро треба звернутися до лікаря після того, як трапився інцидент? Чи є якась залежність від місця зараження? Наприклад, якщо ближче до голови, то треба скоріше звертатися по допомогу.

Потрібно звернутися по допомогу якнайшвидше – і немає значення, куди саме вкусила тварина.

Місце укусу має значення для визначення об’єму допомоги: наприклад, якщо укус трапився в обличчя/голову/промежину, то вводять не тільки вакцину, а й імуноглобулін. Категорію ушкодження та об’єм профілактики визначає лікар.

Скільки триває курс вакцинації?

Щеплення від сказу – це звичайна внутрішньомязова ін’єкція. Графік зазвичай такий:

1-ша доза – День 0 (день, коли стався інцидент)

2-га доза – День 3

3-тя доза – День 7

4-та доза – День 14

5-та доза – День 28

Пам’ятайте: щеплення після укусу, неважливо домашньою чи дикою твариною, потрібно починати негайно. Різниця між цими випадками полягає тільки в тому, що за домашньою твариною можна спостерігати і припинити вакцинацію, якщо на 10 день ветеринар зафіксував, що тварина здорова. Це не стосується бродячих та диких тварин.

Вакцинація проводиться амбулаторно. Спеціального догляду людина не потребує. Якщо буде боліти місце уколу або буде температурна реакція – найчастіші реакції на щеплення – можна прийняти парацетамол або ібуфен.

Як ще можна захиститися від сказу?

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими. У таких випадках, на жаль, слідкувати за станом здоров’я тварини неможливо. Як і визначити, чи вона інфікована вірусом сказу..

Також варто навчити дітей не чіпати безпритульних тварин – навіть, якщо це котик, якого всі знають у вашому дворі.

Якщо маєте домашніх улюбленців, обов’язково вакцинуйте їх за графіком щеплень.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень