A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Вітряна віспа

Дата: 19.01.2024 23:18
Кількість переглядів: 5

Вітряна_віспа (у побуті кажуть «вітрянка») – це гостра вірусна інфекція, яка проявляється висипом на шкірі та слизових, загальним нездужанням, підвищенням температури.

Вітряна віспа досить поширена інфекція, якою найчастіше хворіють діти. Зазвичай у здорових дітей без тягаря хвороб інфекція перебігає без ускладнень. Навіть у побуті існував такий вислів: «перехворів, наче вітрянкою», але дорослі можуть переносити хворобу не так легко.

Проте, вітрянка особливо небезпечна для вагітних

Вперше вітряну віспу описали італійські лікарі ще в 16 ст., як різновид натуральної віспи. А в середині 20 ст. був виділений сам вірус.

Збудником вітряної віспи є вірус герпесу людини 3-го типу (Varicella-zoster virus). Той самий, який викликає і оперізуючий лишай.

У середовищі, на поверхнях вірус нестійкий та гине від дезінфекційних засобів при температурі 60°С. Оскільки він є досить «летючим», то може поширюватися на значні відстані, за межі кімнати, де є хворий та залишатися тривалий час у повітрі. Тому, навіть в одній будівлі (напр., дитячий садок, школа, інтернат, гуртожиток) є велика ймовірність зараження всіх, хто там знаходиться. Навіть спостерігались випадки, коли інфікувалися люди на одному поверсі в гуртожитку, дитячому закладі, школі.

Механізм передачі інфекції – повітряний, але можливий і побутовий (при безпосередньому контакті зі шкірою, одягом та посудом хворого) існує передача вірусу від матері до дитини (більше під час пологів, рідше внутрішньоутробно).

Інкубаційний період вітряної віспи складає 10-21 днів. Джерелом інфекції є хвора людина, інфікуватися від якої можна ще до появи пухирців і в період висипання.

У жодному випадку не можна розчухувати пухирці висипу, інакше на шкірі можуть залишитись шрами. А кірочки пухирців не можна здирати, вони повинні самі відпасти.

Аби не захворіти вітрянкою та уникнути неприємних симптомів, слід вакцинуватися!

Вакцинація від вітряної віспи дозволена дітям із 9-міс. Окрім того, щепитися можуть і дорослі, які не хворіли на вітрянку. Курс щеплень складається з 2 доз із оптимальним інтервалом у 6 тижнів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень