A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Менінгіт

Дата: 29.01.2024 15:11
Кількість переглядів: 45

#Менінгіт - це інфекція та запалення рідини та оболонок, що оточують головний та спинний мозки. Ці оболонки називаються мозковими оболонками. Якщо ви запідозрили симптоми менінгіту (висока t°C, сильний головний біль, блювота, ригідність м'язів) негайно зверніться за медичною допомогою. Раннє лікування бактеріального менінгіту може запобігти серйозним ускладненням.



🚩Симптоми🚩
На початковому етапі симптоми схожі на грип та можуть розвиватися протягом декількох годин/днів.

✅Діти віком від 2 років: раптово висока t°C, ригідність м'язів шиї, сильний головний біль, нудота чи блювота, проблеми з концентрацією уваги, судоми, сонливість чи проблеми з пробудженням, чутливість до світла, відсутність апетиту і спрага, висипання на шкірі (в деяких випадках).
✅Новонароджені: висока t°C, постійний плач, сонливість, дратівливість, проблеми з пробудженням, неактивність або млявість, поганий апетит, блювота, опуклість у м'якому місці на маківці дитини, ригідність у тілі та шиї.

⁉️Причини⁉️
Вірусні інфекції - це найпоширеніша причина менінгіту. Далі йдуть бактеріальні інфекції, грибкові та паразитарні інфекції.

🔺Бактеріальний менінгіт. Бактерії, що потрапляють у кровообіг і потрапляють у головний та спинний мозок, викликають бактеріальний менінгіт. Але бактеріальний менінгіт може виникнути, коли бактерії безпосередньо проникають у мозкові оболонки. Це може бути викликане інфекцією вуха чи пазухи, переломом черепа чи, рідше, деякими операціями. Декілька штамів бактерій можуть викликати бактеріальний менінгіт - пневмокок, Neisseria meningitidis, гемофільна інфекція, лістерія моноцитогенна.
🔺Вірусний менінгіт. Зазвичай протікає у легкій формі та часто проходить самостійно. Викликано групою вірусів: ентеровіруси, вірус простого герпесу, ВІЛ, вірус паротиту тощо.
🔺Хронічний менінгіт. Може бути викликаний організмами, що повільно ростуть, такими як гриби і мікобактерії туберкульозу. Вони проникають у мембрани та рідину, що оточує мозок. Хронічний менінгіт розвивається протягом 2 тижнів та більше.
🔺Грибковий менінгіт. Інфікуватися часто можна при вдиханні спор грибків, які можна знайти в ґрунті, у гнилій деревині та пташиному посліді. Він не передається від людини до людини. Він вражає людей із ослабленою імунною системою.
🔺Паразитарний менінгіт. Паразити можуть викликати рідкісний тип менінгіту - еозинофільний.
🔺Інші причини менінгіту. Менінгіт також може виникнути через неінфекційні причини. До них відносяться хім. реакції, лікарська алергія, деякі види раку та запальні захворювання.

❓Як запобігти менінгіту❓:
✅Дезінфікуйте руки. Ретельне миття рук допомагає запобігти розповсюдженню мікробів. Привчайте до цього також дітей (особливо перед їжею та після відвідування туалету, перебування у людному громадському місці).
✅Дотримуйтесь правил гігієни. Не діліться напоями, їжею, соломинками, столовими приладами, бальзамами для губ або зубними щітками з будь-ким. Навчіть дітей та підлітків уникати спільного використання цих предметів.
✅Підтримуйте свою імунну систему.
✅Дотримуйтесь кашльового етикету.
✅Якщо ви вагітні, будьте обережні з їжею. Зменште ризик зараження лістерією, готуючи м'ясо. Уникайте сирів, виготовлених з непастеризованого молока. Обирайте сири, на яких чітко зазначено, що вони виготовлені із пастеризованого молока.
✅Вакцинація:
💉Гемофільна інфекція: в 2 і 6 міс. (одночасно з щепленням проти кашлюку, правця, дифтерії і поліомієліту). Ревакцинація - у 12 міс. При вакцинації у віці 12-14 міс. II (бустерна) доза вводиться через 2 міс. після першої.
💉Пневмококова інфекція: діти від 6 тижнів до 5 р.; діти від 6 тижнів та дорослі.
💉Менінгококова інфекція: 2 вакцини - I вакцина - від 6 тижнів життя, II вакцина - від 9 міс. до 55 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень