A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Що таке жити свідомо і якісно в умовах війни

Дата: 26.01.2024 11:26
Кількість переглядів: 12

Наша свідомість керує нашими діями, а відтак потребує постійного піклування. В ідеалі, жити свідомо та якісно треба в будь-яких умовах. А коли це стан війни, то особливо важливо розуміти:

 

 

🔵 Чого я хочу?

🔵 Яка моя мета?

🔵 Чому я це роблю?

🔵 Чому це мене дратує?

Усвідомлювати – це знайти причину стану, перебування у якому людині не подобається.

💬 «Коли ви розумієте цю причину, тоді є можливість змінити і стан, і ставлення до ситуації, і навіть саму ситуацію. Відповідь криється у таких питаннях до себе: «Що я можу з цим зробити? Як я хочу себе відчувати?» Наприклад, багато наших нинішніх воїнів до повномасштабного вторгнення були бізнесменами або людьми, яких не дуже цікавили військові питання чи політика. Хтось взагалі кілька років тому виїхав за кордон на заробітки. А після 24 лютого ці люди усвідомили, що в них інша мета: захищати Батьківщину, відстояти волю і свободу», – зазначила у прямому ефірі на сторінці ГО Безбар'єрність та Координаційний центр КМУ / Mental Health UA Ольга Багацька, психологиня інсультного відділення Білоцерківської міської лікарні №2, учасниця проєкту «Психосоціальна підтримка під час війни».

Визначення власних можливостей дозволить обрати подальші дії: вирішувати щось самостійно, звертатися по допомогу або просто чекати, бо щось інше не по силах. За словами психологині, у людей, не схильних брати на себе відповідальність, під час війни особливо загострюється страх втратити стабільність і взагалі те, що вони мають.

👉🏼 «Такі люди не згодні змінюватися. Вони так і кажуть – хочу так, як було раніше. Хоча всі розуміють, що в минуле повернутися неможливо. А якщо людина прагне жити усвідомлено, то мусить прийняти: своє життя будує саме вона. Всесвіт дає лише ситуації, а як вчиняти – прийняти, дивитися, страждати або тікати – у кожного свій вибір, і робить його саме людина. Час від часу у всіх бувають моменти, коли здається, що все погано і як діяти – незрозуміло. Це нормально, приблизно так існує природа. Є ранок, день, вечір, ніч – і для кожного періоду доби свої заняття, настрій, плани. Так і в людському житті: то зашкалює активність і повно ідей, то просто хочеться відвернутися від усього і вимкнути телефон», – додала Олена Багацька.

Багато хто взагалі проживає життя у стані дитини. Можна досягати професійних успіхів, будувати стосунки, але особистісний розвиток залишається майже на одному рівні. Особливо це помітно, коли люди копіюють одне одного.

▶️ «Наприклад, сходили в гості і дружина каже чоловіку: «Дивись, кума ремонт зробила, а ми що? Давай і ми зробимо». Ще можна було б жити і жити без нового ремонту, але вони його робитимуть. Або коли весна починається і сусіди вже картоплю посадили: треба й собі бігом! І не важливо, ти здоровий чи хворієш. Це приклади саме такої дитячої поведінки. Це і не добре, і не погано. Людина така, яка вона є, і якщо її влаштовує її життя – вона має на це право. Певна гармонія є у світі: є люди, які здатні приймати рішення і вони це роблять. А є люди, які цього не вміють – і добре, якщо вони намагаються хоча б не заважати», – додала фахівчиня.

А от визначення якості життя дуже суб’єктивні. Звісно, є загальні формулювання та навіть доволі чіткі критерії ВООЗ. Але теорія від практики відрізняється: у реальності кожна людина сприймає події навколо по-своєму. І, відповідно, так само оцінює якість власного життя.

ℹ️ «Усі переживають складні часи. Але якщо людина не сумнівається у своїй здатності подолати важкі ситуації та попри все знайти вихід, то ця висока самооцінка допомагає не тільки адаптуватися, а ще й інших підтримати. Яскравий тому приклад – наші волонтери, воїни, лікарі, які з першого дня війни неймовірними зусиллями працюють і вдень, і вночі. І не страждають, а радіють своїм досягненням, успіхам на фронті. Тобто, завжди можна вибирати, як реагувати. Можна сказати: «Ох, як складно», а можна: «Нууу, так. Доведеться добре попрацювати». І це вже інший ракурс та інші налаштування. За моїми спостереженнями, коли присутні позитивний настрій та віра у себе, то в людини наче більше енергії виробляється. Оця установка: «Я буду, я зможу» – це вже пів справи наче зроблено», – пояснила Олена Багацька.

🎥 Цикл ефірів з фахівцями відбувається у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Більше джерел для підтримки себе та людей поруч – на 📲 https://bf.in.ua/turbota

#тияк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень