A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Як спілкуватися з військовими, які щойно прибули з фронту

Дата: 12.12.2023 21:08
Кількість переглядів: 6

Ви міцно обіймаєте батька, брата чи сестру, вашу кохану людину, яка ще вчора ночувала в окопі під обстрілами. Чи думали ви, що скажете в цей момент? Про що запитаєте вдома? Як будете слухати численні історії або ж довгу тишу?

Важливо пам’ятати, що тепер ваші рідні чи товариші мають особливий досвід. А фізіологічний стан, в якому вони перебували, відрізнявся від того, в якому ми звикли жити щодня. Фактично людина тривалий час була на межі життя і смерті, а це вплинуло на її свідомість і на те, яким вона бачить світ довкола. Знадобиться певний час, аби минули надмірне збудження, тривожність та підсвідоме очікування небезпеки.

Нехай поради психологинь Тетяни Сіренко та Наталії Зарецької допоможуть вам дібрати правильні слова:

▫️Перш за все, подбайте про відчуття безпеки довкола людини. Адже психіці потрібно більше часу, ніж тілу, щоб повернутися до звичного життя;

▫️Не створюйте додаткових провокацій, не робіть сюрпризів;

▫️Не ставте тригерних запитань («Що ти відчував, коли вбивав?»);

▫️Пам’ятайте: сумм, туга, лють, агресія, які можуть прориватися назовні вдома, адресовані не вам. Так проявляються не докінця пережита ненависть до ворога, тривалий стресс і втома. У таких випадках згадуйте про 3 головних правила спілкування: не жаліти, поважати, підтримувати;

▫️Найболючіше, що можуть почути захисники: «навіщо ти туди поїхав/ла?», «ми тебе туди не посилали». Не варто такого говорити ні вголос, ні подумки, адже іноді ми «мовчимо» дуже виразно.

Якщо ви не можете змиритися з тим, що близька людина на війні, або вам важко підібрати правильні слова для спілкування, зверніться до психолога. Фахівець допоможе розібратися, звідки береться внутрішня незгода, та підкаже, як не зробити боляче.

Рекомендації розроблено в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативи першої леді Олена Зеленська.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень