A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

ВІЛ/СНІД: міфи та факти про передачу

Дата: 20.09.2023 22:36
Кількість переглядів: 960

☝️Існує безліч міфів про передачу ВІЛ, таких як укуси комарів, проте їхнє розвінчування може допомогти людям зрозуміти, які запобіжні заходи слід вживати і коли варто звертатися до лікаря.

📌Отже, розглянемо найпоширеніші міфи та факти про передачу ВІЛ:

❌МІФ №1. ВІЛ передається при дотиках.

✅ФАКТ: За даними CDC, ВІЛ не може передаватися через дотики. Потиск рук, обійми, і подібні види фізичного контакту не передають вірус. Людина може інфікуватися вірусом лише тоді, якщо вона вступає в контакт з рідинами інфікованої людини: кров'ю, грудним молоком, спермою тощо. ВІЛ не передається через слину. Ці рідини повинні вступити в контакт зі слизовими оболонками іншої людини (пряма кишка, піхва, статевий член або ротова порожнина). Інфікування може відбутися через пошкоджену шкіру або через заражені голки.

❌МІФ № 2: ВІЛ передається через інфікованих комах та тварин.

✅ФАКТ: Деякі люди вважають, що вони можуть заразитися ВІЛ від інфікованих комах або свійських тварин. Це неможливо. Аби передати ВІЛ, комару або іншій комасі, доведеться вкусити людину з ВІЛ, а потім ввести кров назад у тіло іншої людини. Крім того, ВІЛ не виживе у комара через відмінності в генетичній структурі у порівнянні з людською ДНК. Люди не можуть заразитися ВІЛ чи іншими вірусами імунодефіциту від тварин.

❌МІФ № 3: ВІЛ передається через заражену воду чи їжу.

✅ФАКТ: ВІЛ не може довго жити поза організмом і не може вижити у воді. Саме тому неможливо інфікуватися вірусом під час плавання/пиття/купання або інших дій, пов'язаних з водою. Окрім того, неможливо заразитися ВІЛ внаслідок ділення їжею з людиною з ВІЛ, спільного використання туалетів або ванних кімнат, контакту зі слиною або сльозами.

❌МІФ № 4: Якщо пара інфікована ВІЛ, їм не потрібно захищатись.

✅ФАКТ: Існують різні штами ВІЛ і вони можуть змінюватися з часом. Якщо людина та її партнер мають 2 різні штами ВІЛ, вони можуть передати їх один одному. Це може спричинити повторне інфікування, що може ускладнити лікування. Лікар може проконсультувати кожну пару щодо їхньої ситуації. Навіть якщо ризику передачі ВІЛ немає, інші ІПСШ, можуть поширюватися внаслідок статевого акту без презервативу тощо.

❌МІФ № 5: Переливання крові підвищує ризик зараження ВІЛ

✅ФАКТ: Медичні працівники ретельно перевіряють запаси крові на наявність різних інфекцій, що передаються через кров, у т.ч. ВІЛ. Вона не містить ВІЛ. Вірус не може поширюватися через донорські органи та тканини, оскільки вони також проходять тестування. Заразитися ВІЛ під час здачі крові неможливо, адже всі голки та інші матеріали стерильні.

❌МІФ № 6: ВІЛ не передається при оральному сексі.

✅ФАКТ: Лікарі вважають, що зараження ВІЛ при оральному сексі трапляється рідко, але можливо. Під час орального сексу притискання рота до статевого члена, піхви або ануса може потенційно піддати людину вплив інфікованих рідин, які можуть потрапити на слизові оболонки рота. Аби запобігти передачі, лікарі рекомендують займатися сексом із моногамним партнером, який постійно приймає антиретровірусну терапію (якщо у нього ВІЛ). Вона допоможе знизити рівень вірусу у людини.

❌МІФ № 7: ВІЛ передається через поцілунки.

✅ФАКТ: ВІЛ не передається через слину, і неможливо передати вірус при поцілунках у щоки чи губи. В обох людей мали б бути великі відкриті виразки в роті, через які могла б текти кров - тоді людина інфікується.

❌МІФ № 8: ВІЛом не можна інфікуватись в салонах краси.

✅ФАКТ: Будь-які інструменти, які багаторазово використовують для ін’єкцій, пірсингу, татуювання, можуть стати причиною інфікування. Переконайтеся, що майстер простерилізував інструменти.

Бережіть себе!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень