Холера. Що це таке і як від неї вберегтися
Продовжуємо тематичний цикл публікацій про холеру.
Холера – інфекція, особливо небезпечна для дітей. Причина полягає в тому, що зневоднення у них розвивається набагато швидше та протікає стрімко, ніж у дорослих через різне співвідношення маси тіла та рідини.
Вже першу добу хвороби у дітей нерідко розвиваються судоми, порушення свідомості (навіть до коми), ускладнення з боку роботи нирок.
Підозра на холеру виникає у таких випадках:
З появою діареї та блювання у хворого, в оточенні якого є люди з підтвердженим діагнозом.
Якщо в регіоні, де проживав хворий або звідки він щойно приїхав, небезпечна епідемічна обстановка щодо захворювання на холеру.
Якщо у хворого присутня характерна клінічна картина: багаторазове блювання та діарея за відсутності сильних болів у животі та лихоманки. Низька температура тіла є важливим симптомом для лікаря, адже за більшості кишкових інфекцій вона значно підвищується.
За найменшої підозри на холеру необхідно звернутися до найближчої інфекційної лікарні. Така людина має бути якнайшвидше ізольована і розпочато специфічне лікування.
У більшості людей холера, причини якої пов'язані в основному з вживанням зараженої води або контактом з хворою людиною, протікає або безсимптомно, або з мінімальними проявами.
Однак у 10% усіх хворих вона супроводжується вираженим зневодненням та загрожує життю. Особливо це стосується дітей, вагітних жінок та людей похилого віку.
Крім зневоднення ускладненнями захворювання холери можуть бути і вторинні бактеріальні інфекції, що приєдналися. В результаті у ряду хворих розвиваються пневмонія, абсцес або флегмона кінцівки, тромбози різних судин. Іноді на тлі різкого зниження кровонаповнення судин розвиваються порушення мозкового кровообігу або інфаркт міокарда.
Холера – інфекція, яка є небезпечною для життя і в будь-якому випадку вимагає надання медичної допомоги.
Профілактика холери
Профілактика холери відіграє важливу роль у зниженні захворюваності на цю недугу і смертності від неї. Необхідно обмежувати поширення збудника цієї інфекції з територій, де він найчастіше стає причиною захворювання.
Важливу роль у профілактиці холери відіграє і дотримання індивідуальних заходів санітарної безпеки: знезараження води та ретельне термічне оброблення м'ясної та молочної їжі.
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;
не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;використовуйте чисту воду;
мийте овочі і фрукти перед вживанням;
ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
Кип'ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.