A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Міфи та домисли про непереносимість лактози

Дата: 09.05.2023 22:36
Кількість переглядів: 15

Друзі🖐, давайте з вами разом розвінчувати всі міфи та домисли про непереносимість лактози.

 

 

 

Готові тоді поїхали⤵️

Міф №1. Молоко непотрібне в раціоні дорослої людини взагалі

Це давня дискусія: одні стверджують, що у дорослому організмі молоко не засвоюється або радять споживати лише знежирене, інші тим часом атакують лактозу, мовляв, дорослі погано її переносять або не переносять взагалі.

А гастроентерологи просто нагадують, що молоко корів та іншої великої рогатої худоби складається ≈ на 87% з води і на 13% з твердих фракцій: жиру, білка, лактози (молочного цукру), а також містить мінерали кальцій магній, калій. Отже, молоко – це компонент здорового харчування дітей та дорослих.

Міф №2: Тваринний жир, зокрема, молочний, шкодить здоров’ю

Тваринні жири НЕ пов’язані з високою поширеністю атеросклеротичних уражень, а от низький рівень їх споживання асоціюється з вищою смертністю від усіх медичних причин.

Міф № 3. Багато людей не переносять лактозу.

Гіполактазія – це стан, а не хвороба. В етнічній групі, до якої належать українці, від 15 до 20% дорослого населення мають таку особливість, та навіть цим людям не потрібно виключати з раціону молоко і молочні продукти. Варто лише обмежити їхню кількість на одине приймання їжі: 12-15 г лактози/≈ склянка молока не спричинить появу симптомів гіполактазії: здуття живота, нудоту, діарею тощо.

Міф № 4. Аби виявити відсутність толерантності до лактози, треба пройти генетичне тестування

Насправді за допомогою генетичних методів можна виявити певний поліморфізм генів. Це свідчитиме, що протягом життя в людини може виникнути дефіцит лактази — ферменту, що розщеплює молочний цукор дисахарид на моносахариди (галактозу і глюкозу). Але йдеться лише про схильність (!), яка може й не реалізуватися протягом усього життя людини.

Міф № 5. Краще перейти на споживання безлактозних продуктів, яких сьогодні виготовляють чимало.

Це аж ніяк не можна вважати здоровим харчовим уподобанням. Лактоза – це пребіотик, який відіграє певну фізіологічну роль в нашому організмі. Лактози, наприклад, позитивно впливає на мікробну композицію в кишках. Тому відмовлятися від неї немає жодного сенсу.

Бережіть себе та будьте здорові


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень