A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Якщо заболіло горло: міфи та правда

Дата: 05.03.2023 21:11
Кількість переглядів: 15

Біль у горлі — поширена проблема при нестійкій погоді. Зазвичай, це пов’язано з бактеріальною або вірусною інфекцією. Один із методів, що відомий нам з дитинства, — полоскати горло розчинами солі, соди, фурациліну тощо.


Чому горло болить?
Біль у горлі виникає внаслідок захисної дії організму людини на збудник. Коли бактерія або вірус потрапляють до ротової порожнини та клітини зокрема, запускається каскад реакцій імунної системи. У місце зараження прямують захисні клітини (лімфоцити, моноцити та інші), а інфіковані клітини передають сигнал організму, що час боротися зі збудником. Так розвивається запалення. І це цілком нормальна реакція організму.
У цей час промивання горла різними розчинами може бути навіть небезпечним. Сольовий розчин, наприклад, витягує з клітин воду. Клітини стають ще більш вразливими до бактерій. А розчин соди порушує кислотно-лужний баланс середовища, що теж може мати неприємні наслідки.
І окремо про фурацилін (інша назва — нітро-фуразон). Речовина дійсно має протимікробні властивості. Проте для того, щоб ефективна концентрація фурациліну потрапила в тканини, його потрібно дуже багато. А поверхневе полоскання горла може призвести лише до антибіотикорезистентності.
Протягом тривалого часу препарат використовували локально при опіках та ранах для знезараження й швидшого загоєння. Проте ще 20 років тому дослідження на тваринах довели, що нітро-фуразон має канцерогенний та мутагенний вплив. У США його використання, наприклад, заборонено.
 Що робити, коли болить горло?
Передусім йти до сімейного лікаря, які зможуть виявити причини запалення. Полегшити симптоми допоможе також горнятко теплої води або перевірені знеболювальні, якщо це порадив ваш сімейний лікар.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень