Кальцій: його значення для нашого організму
#Кальцій – це мінерал, відомий як основний будівельний матеріал для кісток, зубів та нігтів. Однак цей елемент також має істотний вплив на низку процесів, що відбуваються в нашому організмі. Кальцій входить до складу кісткової тканини, визначає її міцність та правильну структуру, бере участь у проведенні імпульсів у нервовій системі та необхідний для скорочення м'язів. Крім того, він регулює діяльність багатьох ферментів та виділення гормонів, а також відіграє важливу роль у процесі згортання крові.
Цей мінерал зменшує проникність стінок кровоносних судин, має протинабрякові, протиексудативні та протиалергічні властивості, завдяки чому є допоміжним засобом для полегшення симптомів алергії. Також кальцій здатен допомогти знизити ризик високого кров'яного тиску, розвитку раку молочної залози та кишківника.
Якщо ви не отримуєте достатньої кількості кальцію у своєму раціоні протягом тривалого часу, у вас можуть виникнути проблеми зі здоров'ям, такі як остеопороз, рахіт, остеомаляція.
Джерела кальцію
Молочні продукти (молоко, сир, йогурт, кефір), риба (особливо в консервованих шпротах та сардинах), хліб, крупи грубого помелу, бобові, капуста, горіхи та листові овочі.
Як розпізнати симптоми дефіциту кальцію (гіпокальцемія)
До них належать:
- депресія;
- м'язові спазми;
- сплутаність свідомості чи втрата пам'яті;
- оніміння або поколювання в руках, ногах та обличчі;
- галюцинації;
- слабкість та ламкість нігтів;
- легкий перелом кісток.
Проте, якщо споживати занадто багато продуктів, багатих на магній, то може бути передозування.
Хоч і рідко, але надлишок кальцію також буває і є несприятливим для нашого організму. Симптоми надлишку кальцію: закреп, нудота, відсутність апетиту та проблеми з серцем. Цей стан може призвести до відкладення каменів у нирках та перешкоджати засвоєнню деяких поживних речовин (переважно заліза та цинку).
Добова потреба в кальції становить: 1000 мг – для дорослих людей, 1300 мг – для підлітків, вагітних та жінок у період лактації.