A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

5 запитань про вірусний гепатит С

Дата: 28.02.2023 21:01
Кількість переглядів: 12

 

Де можна зробити тест на визначення вірусного гепатиту С безоплатно?

 

 

Це можна безоплатно зробити у свого сімейного лікаря, у лікаря-інфекціоніста.

Які шляхи передавання вірусного гепатиту С?

Основний шлях передавання — через кров.

Чи існує вакцина проти вірусного гепатиту С?

Вакцини проти вірусного гепатиту С наразі немає. Це повʼязано з тим, що штам вірусу занадто швидко змінюється. Тому, аби уникнути захворювання, — варто дотримуватися правил безпеки. Насамперед, уникати нестерильних шприців, невиправданих та небезпечних маніпуляцій з кров’ю (татуювання, пірсинг тощо), використання чужих засобів для гоління, зубних щіток тощо. Жінкам, що планують вагітність, слід обстежитись на гепатит С і в разі інфікування, пройти лікування, щоб не передати інфекцію майбутній дитині. А центрам крові слід ретельно перевіряти донорську кров.

Чи вірусний гепатит С виліковний?

Так, ВГС наразі належить до виліковних захворювань. 95% людей повністю одужують. Тривалість лікування становить від 3 до 6 місяців у випадку наявності серйозних уражень печінки. Воно полягає в прийомі однієї або декількох таблеток один раз на добу (існує одна схема, яка передбачає прийом препаратів два рази на добу). Лікування дуже легко переноситься та майже не має з побічних реакцій.

Чи варто лікувати наявний вірусний гепатит С у разі гарного самопочуття?

Безсимптомність — це якраз велика небезпека вірусного гепатиту С. Навіть коли ви не відчуваєте дискомфорту, печінка поступово руйнується. Окрім того, існують позапечінкові прояви недуги, це означає, що крім печінки вірус впливає і на інші органи.

Від моменту інфікування до розвитку цирозу або раку печінки можуть пройти роки, а іноді й десятиліття. Швидкість розвитку цирозу в різних людей дуже різна й залежить від низки факторів, а саме додаткового вживання алкоголю та психоактивних речовин, прийому препаратів, які впливають на печінку, наявності зайвої ваги, супутньої ко-інфекції ВІЛ чи інших захворювань печінки. Швидкість прогресування вірусу важко передбачити та оцінити, тому не варто відкладати лікування. Що раніше ви розпочнете лікування, тим вищі шанси на повне одужання, і такі шанси значно знижуються, якщо людина має цироз.

Тестуйтеся на вірусні гепатити на ВІЛ щонайменше раз на рік і в разі позитивного результату розпочинайте лікування, яке є безоплатним на сьогодні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень