A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Болі у спині: які бувають типи та як з ними боротись

Дата: 28.02.2023 23:12
Кількість переглядів: 20

Найчастіше біль у спині може свідчити про те, що у вашому організмі є якась серйозна проблема зі здоров'ям. Проте, не варто одразу панікуватиТака небезпека може бути лише в 1-2% випадків болю у попереку.
 

 


Насправді більшість нападів болю у спині проходять протягом декількох днів або тижнів (незалежно чи отримали ви лікування, чи обійшлись без нього). 90% болю у спині мають механічний характер. Тобто, причиною цього болю є певні положення та рухи (напр. кермування авто).

Існує 4 типи болю у спині, тому перед обранням вправ для вашої спини варто слідувати таким крокам:

З'ясуйте, чи біль має дійсно механічний характер. Поставте собі ряд таких питань: Чи зменшується відчуття болю після відпочинку? Чи залежить ваш біль від певних положень і рухів (посилюється в положенні сидячи або при нахилі вперед / назад)? Чи є якесь положення, в якому біль зменшується або взагалі проходить? Якщо на всі ці питання, ви відповіли – ТАК, то це свідчить про те, що ваш біль механічний.

ОДНАК При механічному болі у вас не може бути таких симптомів, як: підвищення температури тіла, втрата ваги, біль у суглобах, відчуття скутості у спині вранці, яка триває більше ніж 30 хв. після початку активності, погане загальне самопочуття.

Визначте тип механічного болю. Поставте собі такі питання: Де біль сильніший: в попереку або в нозі? Біль посилюється при згинанні чи розгинанні в попереку? Біль переміжний (є положення в яких біль проходить) чи постійний?

ТИПИ болю:

  • 1 тип: домінує в попереку, найчастіше переміжного характеру, може відчуватись у нозі (але не нижче коліна), з'являється або посилюється в положенні сидячи або при нахилі тулуба вперед (складно зав'язати шнурки). Ляжте на живіт, руки вздовж тулуба, проведіть у цьому положенні приблизно 30 сек. Якщо біль у вас не виник, підніміться на лікті та зафіксуйте це положення ще на 30 сек. Якщо ж досі все добре, упріться долонями та спробуйте випрямити руки, прогнувшись у попереку. Зробіть 5 віджимань.
  • 2 тип: домінує в нижній частині спини, може віддавати в ногу (але не нижче коліна), має переміжний характер, проходить або зменшується при нахилі вперед та в положенні сидячи, посилюється при прогині в попереку назад/тривалому стоянні або ходьбі.
  • 3 тип: проявляється сильніше в нозі, ніж у попереку, переважно постійного характеру та посилюється при згинанні в попереку і в положенні сидячи, у гострому періоді будь-який рух може посилювати біль. УВАГА! Якщо у вас цей тип болю та розвинулася слабкість у м'язах ноги або відчуття оніміння, розлади сечовипускання, зверніться до лікаря. Якщо на будь-якому з етапів у вас виник біль, не продовжуйте!
  • 4 тип: сильніше відчувається в ногах та супроводжується відчуттям важкості, оніміння, нетривалої слабкості в ногах, завжди переміжний і виникає під час ходьби, проходить при нахилі вперед або у положенні сидячи. Найчастіше виникає у похилому віці.


Розпочніть вправи, зображені на зображенні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень