У чому небезпека нестачі заліза в організмі?
Залізо - дуже важливий мікроелемент для правильного функціонування організму. Воно є компонентом гемоглобіну, білка еритроцитів, що переносять кисень по всьому тілу. Залізо також необхідне для фізичного зростання, неврологічного розвитку, функціонування клітин і синтезу деяких гормонів. Якщо його бракує, це може призвести до залізодефіцитної анемії. Її симптомами, зокрема, є:
- втома та відчуття нестачі енергії для роботи;
- задишка та біль у грудях;
- прискорене серцебиття;
- слабкість;
- ламкістьі нігтів;
- головний біль або запаморочення;
- шкіра може стати блідою.
Якщо вам або вашій дитині лікар встановив діагноз "залізодефіцитна анемія", то, ймовірно, призначить відповідні препарати заліза. У жодному разі не варто займатися самолікуванням, адже ви можете собі нашкодити! Тому обов'язково звертайтеся за консультацією, якщо помітили симптоми.
Щоб профілактувати залізодефіцитну анемію, варто харчуватися здоровою їжею та включати до меню продукти, що містять багато заліза. Його джерелами можуть бути:
- печінка;
- червоне м’ясо, як-от яловичина;
- бобові: квасоля, сочевиця, нут, зелений горошок;
- горіхи, зокрема фісташки;
- сухофрукти, як-от курага чи родзинки;
- морепродукти;
- овочі;
- шпинат.
Щоб уникнути дефіциту заліза в організмі, порадьтеся зі своїм сімейним лікарем щодо харчування та зменшення ризиків залізодефіцитної анемії, особливо, якщо маєте протипокази до вживання окремих продуктів.