Які овочі корисно їсти взимку?
Взимку, зазвичай, хочеться їсти більш поживну їжу. Це пов’язано з тим, що наш організм прагне «зігрітися». Але це не привід зменшувати кількість овочів на тарілці! Тим більше, що класичні зимові овочі — це коренеплоди, які й запечені, і тушковані є досить ситними. А для посилення ефекту «зігрівання» замість споживання додаткових калорій до овочевих страв можна додати спеції — імбир, куркуму, карі, паприку, чилі, мускатний горіх. Для здорової людини їжа, приправлена спеціями, не є шкідливою, а навпаки, поліпшує травлення.
В Україні росте багато овочів, що добре зберігаються і смакують взимку, не втративши при цьому своїх поживних характеристик. До прикладу, морква, буряк, біле коріння (петрушка, пастернак, селера), цибуля, часник, хрін, зимові сорти редису та редьки, більшість видів капусти, квасоля.
А от картоплею, хоча її вдосталь у нашій місцевості, занадто захоплюватися не варто. Це надто калорійний продукт.
Ще одне джерело вітамінів і мінералів — ферментовані (тобто квашені) овочі: капуста, помідори, огірки, яблука.
Віддавайте перевагу замороженим овочевим сумішам, адже на підприємствах для їх заготівлі використовують шокове заморожування, що дозволяє максимально зберегти всі властивості свіжих овочів. А от на тепличні огірки та помідори краще не налягати, бо вони значно поступаються своїм літнім ґрунтовим родичам.
Чудовою альтернативою можуть стати в’ялені помідори та сушена зелень.
Найяскравіший спосіб додати зимовому столу літніх барв — використовувати у салатах пророщену самостійно або куплену в супермаркеті зелень. Дуже доречними будуть молоді паростки звичайного гороху, соняшнику, редису.
Хоча в супермаркетах асортимент овочів і фруктів протягом року практично не змінюється, не варто ними надто захоплюватися. Адже імпортовані з далеких країн, їх, як правило, збирають недозрілими, покривають захисним синтетичним воском та іншими хімічними речовинами. Тож найкращим вибором для нас будуть місцеві сезонні продукти.