A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

А скільки ж насправді можна з’їсти мандаринів на день

Дата: 11.12.2022 23:47
Кількість переглядів: 26

З приходом зими, мандарини розлітається, як гарячі пиріжки. Тут взяв одну, і раптом помітив, що вже немає ні одної.

 

 

Дорослій людині, яка не худне та не має цукрового діабету 1 типу, на добу потрібно 225-325 грамів вуглеводів. Це і картопля, і каші, і хліб, і лактоза в молоці, і тортики, і фрукти. Тож якщо ви плануєте під різдвяне кіно "заточити" 600 грамів "лущених" мандаринів (це приблизно 60 грамів цукрів), то на чверть скоротіть в той день споживання інших вуглеводів.

Краще, все ж, їсти не всі мандарини за раз, аби рівень глюкози крові сильно не підвищувався.

Чим корисні мандаринки

В першу чергу, це вітаміни групи В, А, С, D і Р, фолієва кислота, а також калій, натрій, магній, залізо, фосфор і кальцій. Шкірка мандаринів багата ефірними маслами, що володіють чудовими антисептичними властивостями. Крім цього, в мандаринах досить багато глікозидів, які сприяють очищенню і зміцненню кровоносних судин.

У мандаринах багато води, поліфенолів та флавоноїдів, і 1,7% розчинної клітковини, корисної для кишкової мікробіоти. В 200 грамах дольок мандаринів 14% денної потреби в розчинній клітковині.

У цій же кількості 87% денної потреби у вітаміні С, третина денної потреби в каротиноїдах, і 7% від необхідної кількості кальцію, а також магній, залізо та калій.

Їсти мандарини з м'яким сиром чи оливковою олією — хороша ідея, адже жири допоможуть каротиноїдам засвоїтися в кишківнику.

Втім, мандарини солодкі. Ті ж 200 грамів дольок містять 20 грамів цукру.

Мандарини — прекрасний десерт. Краще пів кілограма мандарин, ніж шматок торта. Але про здоровий глузд забувати не варто.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень