Щоб попередити цукровий діабет: як харчуватися
Запобігти розвитку цукрового діабету 1 типу неможливо, адже причини його появи досі не вивчені до кінця.
Профілактика ж цукрового діабету 2 типу полягає у простих заходах із підтримання здорового способу життя (http://bit.ly/3GcwZwV). Важливу роль у цьому відіграє харчування.
Як змінити харчування, щоби знизити ризик розвитку ЦД?
Щоби зменшити ризик появи цукрового діабету, варто мінімізувати споживання або взагалі відмовитися від доданого цукру та попередньо оброблених харчових продуктів, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще – замініть їх цільнозерновими.
Намагайтеся збільшити споживання клітковини – овочів та фруктів. Фрукти й овочі, що не містять крохмалю, повинні становити щонайменше половину щоденного раціону.
Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, споживають менше калорій, не набирають надмірної ваги, а отже мають менший ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.
Змінити харчові звички вам може допомогти сімейний лікар. Він проаналізує ваші звички, допоможе порадами та підтримає в ризикованих ситуаціях.