A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Реабілітація після інсульту: на що звернути увагу?

Дата: 05.11.2022 23:08
Кількість переглядів: 20

Це одна з найбільш важливих частин процесу відновлення після перенесеного інсульту. Хоча реабілітаційна програма не може повністю відновити пошкодження мозку, однак людина здатна навчитися правильно використовувати та контролювати своє тіло.

Реабілітація повинна починатися якнайшвидше після встановлення діагнозу "інсульт". Часте перевертання в ліжку, викладання у фізіологічно правильне положення тулуба та кінцівок (позиціонування) і пасивні фізичні вправи для паралізованих м'язів можуть допомогти запобігти виникненню патологічного тонусу або, навпаки, слабкості уражених м'язів. Також це допоможе підготувати м'язи для більш складних рухів у майбутньому.

На початку цим займаються фахівці з фізичної реабілітації та медсестри, які можуть навчити сім'ю та піклувальників, як допомагати в розвитку фізичних навичок пацієнта й надалі.

Пам’ятайте, що сім’я або піклувальник відіграють важливу роль в реабілітації людини після інсульту. Перед випискою хворого людина, яка доглядатиме пацієнта, має ознайомитися з його розкладом дня, видами фізичного навантаження, домашньою індивідуальною програмою реабілітації та спеціальним обладнанням, яке будуть застосовувати, наприклад – ортези, допоміжні засоби переміщення або інвалідний візок.

Якщо є можливість — відвідайте кілька занять з мультидисциплінарною командою або лікарем, який надає рекомендації з реабілітації.

Де пацієнт може проходити реабілітацію?

  •  У лікарні, де хворий лікується від інсульту.
  •  У спеціальному реабілітаційному центрі (стаціонарно).
  •  В амбулаторному реабілітаційному центрі (установі) чи приватній клініці.
  •  В домашніх умовах з фахівцем з реабілітації.

Навіть коли пацієнт завершив програму реабілітації, член реабілітаційної команди може продовжувати моніторинг процесу відновлення пацієнта через деякий час.

Реабілітація може включати послуги одного чи кількох фахівців, як-от: лікар, який лікує пацієнта, медичні сестри або брати, фізичний терапевт, ерготерапевт, логопед, психолог, соціальний працівник. Все залежить від ступеня тяжкості наслідків інсульту.

Джерело: «Інсульт. Інформація для всіх, кого це стосується» від Українська Асоціація боротьби з інсультом

https://bit.ly/3WDtEfT


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень