A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Що слід знати про антибіотики

Дата: 13.11.2022 22:55
Кількість переглядів: 24

Ще століття тому антибіотики стали справжнім порятунком для людства. А нині можуть стати однією з головних загроз. Усе через їх неправильне та безконтрольне приймання.

 

Через прийом без призначень лікаря – мікроорганізми, які мали гинути під впливом цих препаратів, стають до них стійкими. З часом антибіотик більше не зможе виконувати свої функції і у нас не залишиться ліків від багатьох інфекцій.

У багатьох країнах правила відпуску антибіотиків зробили суворішими. Зокрема в Україні з серпня ці препарати можна придбати лише за рецептом лікаря: https://cutt.ly/JN2da05.

Як правильно приймати антибіотики?
Головне – керуйтеся виключно призначенням лікаря. Визначити бактеріальну природу хвороби можна лише лабораторно. Приймаючи антибіотики “на всяк випадок” можна завдати шкоди здоров’ю і сприяти антибіотикорезистентності.

Більшість застуд включно з грипом не потребують антибіотиків, адже викликаються вірусами, на які ці препарати не діють.

 

  • Якщо лікар уже призначив антибіотик, не можна самостійно змінювати дозу чи припиняти прийом препарату, якщо почали почуватися краще. Адже недолікована хвороба, незавершений курс прийому антибіотиків лише зроблять бактерії, що лишилися в організмі, стійкими до цього препарату.
  • Пам'ятайте, кожен антибіотик застосовується при певних бактеріях. Це як ключ до замка. Тому не можна призначати собі антибіотик самостійно або користуватися порадами знайомих, яким “допомогло”. Адже визначити природу захворювання може лише лікар. Аналогічно не діліться своїм антибіотиком з іншими.


 Як отримати рецепт на антибіотики за новими правилами дивіться у роз’яснювальному ролику: https://cutt.ly/2N2d074 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень