A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Де отримати щеплення?

Дата: 08.10.2022 22:09
Кількість переглядів: 26

Восени в Україні традиційно зростає захворюваність на респіраторні інфекції, зокрема на COVID-19. Тому всім, хто досі не вакцинувався від цієї хвороби, варто зробити це якнайшвидше.
Де отримати щеплення?
Щеплення проти COVID-19 безоплатні й доступні в будь-якому пункті чи центрі масової вакцинації за попереднім записом. Їх перелік опублікований тут: https://bit.ly/vaccinationpoints Крім того, вакцинуватися можна у свого сімейного лікаря.
Хто може вакцинуватися?
Усі люди віком від 5 років. Щеплення можна зробити навіть без декларації з сімейним лікарем. Це безоплатно також для іноземців, які легально перебувають в Україні, осіб без громадянства та осіб, що перебувають під захистом. Проте іноземці та особи без громадянства мають оплатити огляд лікаря та витратні матеріали.
При собі потрібно мати паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків. Для щеплення дитини — свідоцтво про народження та документ, що підтверджує щеплення за календарем вакцинації.
Яку вакцину обрати?
В Україні дозволені:

  • векторна вакцина AstraZeneca індійського, корейського та італійського виробництва
  • інактивована вакцина CoronaVac від Sinovac Biotech
  • РНК-вакцини Comirnaty від Pfizer-BioNTech та Moderna
  • векторна вакцина Janssen

Всі ці препарати схвалені Всесвітньою організацією охорони здоровʼя.
Рекомендовано застосовувати ту саму вакцину для першого та другого щеплення, але через алергічну реакцію пацієнта або недоступність тієї самої вакцини дозволено їх комбінувати за схемами, рекомендованими Міністерством охорони здоровʼя.
Що робити щепленим за кордоном?
Пацієнти, які отримали першу дозу щеплення за кордоном, можуть продовжити вакцинацію в Україні. Для цього вони мають звернутись до пункту щеплення чи центру масової вакцинації у термін, в який потрібно отримати другу дозу. При собі потрібно мати документ, в якому зазначена дата щеплення, назва та серія препарату, місце проведення. Він має бути завірений закладом, який проводив щеплення.
Кому потрібна додаткова доза?
Пацієнтам, які мають проблеми з імунітетом (наприклад, люди з ВІЛ-інфекцією, раком крові, після трансплантації органів, хімієтерапії тощо) рекомендовано отримати додаткову дозу через 28-90 днів після другого щеплення. Потребу додаткової дози визначає лікар.
Кому потрібен бустер?

  • Всі українці та іноземці від 18 років, які легально перебувають в Україні, мають право на бустерну дозу. Бустерне щеплення рекомендовано робити через п’ять місяців після повної вакцинації.
  • Через 4 місяці після першого бустерного щеплення дорослим з групи ризику тяжкого перебігу COVID-19 необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати друге бустерне щеплення.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень