A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Відповідаємо на 6 найпоширеніших питань про антибіотики

Дата: 25.08.2022 15:20
Кількість переглядів: 28

З початку серпня в Україні антибіотики можна отримати тільки за рецептом, зокрема - електронним. За цей час отримали чимало питань від пацієнтів щодо нововведення. Відповідаємо на 6 найпоширеніших.

Чи можна купити антибіотик без призначення лікаря?

Ні. Купити будь-які антибіотики можна тільки за призначенням лікаря. Призначення — це паперовий або електронний рецепт, який виписує лікар на прийомі. В ньому має бути вказана наступна інформація: діюча речовина препарату, дозування та графік прийоми ліків.

Хто з лікарів може виписати е-рецепт на антибіотик?

Будь-який лікар, який призначив антибіотики. Від сімейного лікаря до дерматолога, онколога чи гастроентеролога. До того ж немає різниці працює лікар в приватному закладі чи в державному.

Чи потрібна декларація для отримання е-рецепта?

Ні. Для отримання електронного рецепта на антибіотики декларація не обовʼязкова. Втім, пацієнт має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо в закладі не працює електронна система, лікар випише паперовий рецепт на антибіотики.

Як пацієнту зареєструватися в ЕСОЗ для отримання е-рецепта?

Це можна зробити двома способами: уклавши декларацію з сімейним лікарем, або безпосередньо зареєструвавшись на прийомі у будь-якого лікаря. Для цього пацієнту достатньо мати документ, що посвідчує особу (внутрішній чи закордонний паспорт, ID-картка, дітям – свідоцтво про народження) та реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН) (обовʼязково для всіх, хто досягнув 14-річного віку, виключення – пацієнт відмовився від набуття такого номера, що підтверджується відповідною позначкою у паспорті пацієнта).

В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом?

Під час перехідного періоду придбати необхідні ліки за рецептом можна у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження виписки е-рецепта, або паперовий рецепт. Важливо, що придбати антибіотик за рецептом можна впродовж 30 днів з моменту його виписки.

Чи можна погасити е-рецепт частково, тобто придбати меншу кількість препарату, ніж вказана в рецепті?

Так. Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування та тривалість лікування. Натомість пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету. Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків та розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно. При відпуску фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп “Відпущено” та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу. При повторному погашенні пацієнт зможе використати той самий рецепт.

За додатковою інформацією щодо е-рецепту або паперового рецепта на антибіотики звертайтесь до контакт-центру НСЗУ 16-77 (гілка “7”).

А також на гарячу лінію МОЗ 0 800 60 20 19. Оператор зафіксує вашу заявку та опрацює її. Інсулін знайдуть або в аптеці, або, за можливості, доставлять волонтерами.

Більш детально про е-рецепт на антибіотики читайте за посиланням: https://bit.ly/3CdL4Id.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень