A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Що робити, якщо вас вкусила одна із літніх комах?

Дата: 05.06.2022 07:04
Кількість переглядів: 271

#Укус_комара
Симптоми: Укус комара виглядає як почервонілий підшкірний пухирець, що сильно свербить (особливо якщо чухати).
Догляд: Як правило, ніяких особливих заходів вживати не потрібно, хіба що намастити місце укусу настоянкою календули чи заспокійливою маззю, щоб не свербів. Не рекомендується розчісувати чи роздирати укуси комарів. Якщо після укусу раптом відчувається жар, болі в суглобах або є набряк лімфовузлів, слід звернутися до лікаря – можливо, у кров потрапила інфекція. Комарі визнані найнебезпечнішим сучасним транспортером вірусів.
Профілактика:

  • На вулиці: Оберіть одяг (закритий, бажано світлий - комарі не люблять світлого одягу), незахищені ділянки обробіть спреями чи лосьйонами з репелентами, придбайте антикомарні браслети.
  • У приміщенні: Москітні сітки. Ефективні ефірні олії цитрусових, хвої або герані, відоме ефективне поєднання лимону та гвоздики. Радикальний метод - електро-фумігатор з пластинками.


#Укус_блохи
Симптоми: Укуси блохи викликають сильне свербіння. Зазвичай, блошині укуси з'являються групками по 3-4 крапки і нагадують дрібні червоні пухирці, на місці яких залишаються червоні цятки з отворами по центру.
Догляд: Насамперед, ретельно промити водою з милом. Потім змастити заспокійливою маззю, що знімає свербіж. 
Не розчісуйте укуси, щоб не занести інфекцію. Блоха може переносити збудників інфекцій: псевдотуберкульозу, лістеріозу; туляремії, черевнотифозних інфекцій, рикетсіозів.
Профілактика: тримайтесь якомога далі від тварин, які можуть розносити бліх.

#Укус_блощиці (клопа)
Симптоми: Укуси клопів виглядають по-різному. Хтось може їх взагалі не помічати, а в когось виникає сильна алергічна реакція, що супроводжується нестерпним свербінням і болючими відчуттями. Зазвичай укуси групові або лінійні через декілька см один від одного. Крім шкірних ушкоджень, типові симптоми множинних укусів клопів: біль, свербіння, дерматит, а в алергіків – набряки, і, навіть, пухирі.
Догляд: Укуси клопів у жодному разі не можна розчісувати - можна інфікувати, а гірше - занести бруд і спровокувати множинне запалення. Тому насамперед варто промити всі ділянки з милом, приділяючи особливу увагу місцям укусів. Може знадобитися протизапальний або антигістамінний засіб.
Профілактика: основні причини появи клопів – антисанітарія, старі меблі і сирість (близькість квартири від підвалу). Для профілактики фахівці радять частіше робити вологе прибирання та періодичну дезінсекцію за потреби.

#Укус_павука
Симптоми: Характерна ознака такого укусу – 2 крапки, обрамлені колом. За винятком декількох видів павуків, що не мешкають у Київському регіоні, укуси павуків нешкідливі та зовсім неотруйні.
Догляд: Промити місце укусу водою з милом. Потім прикласти лід і за необхідності випити знеболювальний засіб. Якщо місце укусу сильно набрякло – випити антигістамінний засіб. Якщо з‘явилися більш серйозні симптоми або є підстави підозрювати, що павук був отруйний, зверніться до лікаря якомога швидше.
Профілактика: уникайте місць зі скупченням павуків.

#Укус_кліща
Кліщ принести додому можна після прогулянки парком, чи повернувшись із дачі. Також ці паразити часто живуть на тваринах (особливо на собаках) і можуть бути дуже небезпечними для людини. Кліщі переносять чимало інфекцій, зокрема, можуть від людини до людини збудника кримської геморагічної лихоманки і хвороби Лайма.
Симптоми: Наявність кліща на шкірі.
Якщо виявили кліща, необхідно видалити його якомога швидше:

  • негайно звернутися до найближчого травмпункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження;
  • якщо неможливо звернутися до медичного закладу, то спробувати видалити його самостійно одним з методів:
  1. кліща захопити пінцетом якомога ближче до його ротового апарату (під голівку) і тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують розкачуючи або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами проти годинникової стрілки;
  2. міцною ниткою перев’язують головну частину кліща і підтягуючи нитку доверху та в боки, витягують із шкіри;
  3. з використанням пластикового посуду: у склянці або у пляшці роблять кутовий виріз, який підводять під основу кліща, що присмоктався, після чого кліщ легко видаляється.

При видаленні кліща слід пам’ятати, що різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження.
Догляд: Після видалення кліща ретельно промити місце укусу водою з милом та змастити ранку розчином антисептика.
Видаленого кліща необхідно помістити на шматок вологої марлі у флакон, пробірку, інший чистий скляний посуд та щільно закрити кришку. Раніше практикували видалення кліща живим і передавали його в лабораторію для визначення зараженості. Сьогодні цю практику не застосовують. Після видалення треба ретельно вимити руки з милом. Звернутися до лікаря-інфекціоніста. За слідом від укусу потрібно уважно стежити декілька тижнів, тому що кліщі можуть переносити збудників таких небезпечних інфекційних захворювань, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт. Першим проявом хвороби Лайма є тривале колове почервоніння на місці присмоктування кліща.
Профілактика:

  • підбирайте для прогулянки відповідний одяг: світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла;
  • на голову одягніть кепку, панамку, косинку;
  • кожні 2 год. оглядайте себе, дітей та друзів, особливо ретельно – ділянки тіла, покриті волоссям;
  • кліщу-переноснику зазвичай потрібно до 48 год, щоб інфікувати вірусом енцефаліту, тому завжди перевіряйте наявність кліщів після повернення;
  • якщо ви з собою брали домашнього улюбленця – ретельно огляньте його на наявність кліщів;
  • використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це аерозолі, що відлякують кліщів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень