A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Як боротися з втомою

Дата: 30.01.2022 14:01
Кількість переглядів: 133

Починалось все навіть до першого снігу, ще восени .З настанням похмурої погоди, скороченням світлового дня,зміною раціону,з якого зникають свіжі фрукти,овочі та ягоди,виникає особливий психоемоційний стан.

Для нього характерні перепади настрою,причому завжди в бік погіршення,загальмованість, млявість, порушення у когнітивній сфері,через які стає все важче справлятися з роботою чи навчанням.Людина скаржиться на втрату концентрації уваги, погіршення пам'яті , тяжкість будь-яких інтелектуальних навантажень,будь то звіт на роботі,підготовка до екзамену або читання улюбленої книги.

ПРИЧИНАМИ ВТОМИ Є:

причина одна з найважливіших – це недолік сонця .Значне і дуже тривале скорочення світлового дня взимку, коли місяцями темний час доби лише збільшується, призводить до двох наслідків.

*по-перше,це впливає на психіку,якій важко нормально функціонувати в постійному режимі;

*по-друге,під дією сонячного світла, точніше ультрафіолетової частини його спектру, в нашій шкірі виробляється вітамін D3 (холекальциферол).

причина–це вплив сонячного світла на вироблення та обмін мелатоніну та серотоніну.Ці гормони формують і підтримують наш настрій ,регулюють цикли сну та неспання.У нормі, коли настає темрява,серотонін перетворюється на мелатонін,який викликає сонливість, і поступово ми засинаємо.Але це навесні та влітку.А взимку, коли світловий день дуже короткий,дуже довга темрява призводить до того,що мелатоніну виробляється дуже багато,а серотоніну мало.Так поступово утворюється тяжкий сонливий стан, знижується емоційне тло, погіршується настрій .

причина–банальна нестача вітамінів та мікроелементів, які ми отримуємо із свіжих овочів , фруктів , ягід та зелені .Компоти та варення не здатні замінити у цьому сенсі звичайне яблуко, полуницю чи кабачок.Чим гірше харчування – тим важче організму функціонувати,у тому числі підтримувати роботу мозку та емоційне тло.

ЩО З ЦИМ РОБИТИ

Можна звичайно дочекатися весни,коли до кінця березня світловий день збільшиться, на прилавках знову з'являються перші сезонні овочі,але від цього очікування якість життя не покращає.Важливо розуміти,що зимова втома сама собою не пройде,тому що причини її появи– особливо нашого клімату, змінити які ми не можемо.

Способи,які полегшать твій стан:

намагатися дотримуватися правильного харчування– це не є фастфуд, снеки,напівфабрикати,смажене та жирне. Але при цьому важливо включати в раціон м'ясо, птицю, рибу та морепродукти – вони багаті на вітаміни групи В,які корисні для нервової системи;

додати фізичної активності - якщо протипоказані заняття спортом, то більше гуляти пішки,вибираючи гарні місця.Не варто прагнути спортивних рекордів - фізична активність повинна допомагати,а не посилювати втому ;

на емоційний стан позитивно вплинуть яскраві фарби та нові приємні враження – гарний одяг та приємні дрібниці (наприклад,кухоль для кави з малюнком), кіно , серіали,улюблені книги ,похід у гості ;

спати по 8 годин - це на жаль , нездійсненна порада для багатьох працюючих людей,але зараз, коли багатьох переводять на віддалену або частково віддалену роботу, можна налагодити режим сну.Якщо робота не передбачає віддаленого формату- то спробувати спати хоча б по 7 годин.

Якщо все це не допомагає, то варто звернутися до лікаря . Він призначить аналізи для того, щоб розібратися,чи є проблеми з рівнем гормонів, вітамінів і як їх вирішити.

Будьте здорові.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень