День здорового харчування
Сніданок із високим вмістом клітковини та низьким вмістом жиру, цукру та солі — важлива частина збалансованого харчування. Такий прийом їжі запускає метаболізм, дозволяючи організму краще справлятися з одерженими калоріями.
Їжте більше свіжих овочів та фруктів.
Рекомендується щодня з’їдати щонайменше 5 порцій різноманітних фруктів та овочів. Одна порція свіжих, заморожених, консервованих фруктів та овочів становить 80 г, а сухофруктів — 30 г.
Вживайте менше солі.
Близько 75% солі, яку ви споживаєте, уже є в придбаних продуктах харчування, тому важливо читати етикетки харчових продуктів. Понад 1,5 г солі на 100 г означає, що їжа містить надмірну кількість солі.
Дорослі та діти віком від 11 років повинні вживати не більше 6 г солі (приблизно чайну ложку) на день, а молодші діти — ще менше, адже споживання надмірної кількості солі підвищує артеріальний тиск і тим самим збільшує ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань.
Обирайте вуглеводи з високим вмістом клітковини.
До них належать, наприклад, цільнозернові макарони та коричневий рис. Такі продукти мають бути основою харчування. Натомість, крохмалисті вуглеводи — картопля, хліб, рис, макарони та крупи — повинні складати трохи більше третини їжі, яку ви споживаєте.
Їжте більше риби.
Риба містить багато вітамінів і мінералів і є чудовим джерелом білка. Саме тому рекомендовано їсти щонайменше 2 порції риби на тиждень, включно з принаймні 1 порцією жирної риби (лосось, форель, оселедець, сардини, скумбрія тощо). Вона багата на омега-3 жири, які допомагають запобігти хворобам серця.
Зробити своє харчування здоровим просто!