A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Аптечка медична автомобільна

Дата: 15.03.2021 16:07
Кількість переглядів: 1304

Згідно з правилами дорожнього руху України, (§ 31 «Технічний стан транспортних засобів та їх оснащення») експлуатація транспортних засобів при відсутності медичної аптечки з нанесеними на неї відомостями про тип транспортного засобу, для якого вона призначена – забороняється. Окрім того, за даними Міністерство охорони здоров'я України, причиною приблизно % смертей унаслідок ДТП до приїзду екстреної медичної допомоги є масивна кровотеча.

Офіційний перелік вкладень, що входять до аптечки для оснащення транспортних засобів, має відповідати Державному стандарту України ДСТУ 3961-2000 «Аптечка медична автомобільна», введеному в дію наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 11 червня 2013 року №622 «Про прийняття національних стандартів України, гармонізованих з міжнародними стандартами, затвердження національних стандартів України, змін до національних стандартів України та скасування національного стандарту України».

«Аптечка медична автомобільна» (АМА) – це комплекс медичних засобів, що призначені для надання першої медичної допомоги постраждалим внаслідок ДТП та в поточному режимі експлуатації. Стандарт передбачає 2 типи аптечок – АМА-1 і АМА-2, відповідно для автомобілів із кількістю людей у салоні до 9 і більше. Кожен тип аптечки містить обов’язкових набори: (так званий аварійний) – для зупинки кровотечі, – експлуатаційний – для застосування при травмах.

Аварійний комплект призначений для надання першої медичної допомоги потерпілим внаслідок ДТП виключно в разі значних травм та ушкоджень. Аварійний комплект забороняється відкривати, якщо першу медичну допомогу можливо надати тільки засобами експлуатаційного комплекту.

Склад аварійного комплекту:

Засоби для зупинки кровотечі, накладання пов’язок у разі травм:

- 1 джгут для зупинки кровотечі;

- 1 еластичний бинт (5 м х 10 см);

- 2 бинта марлевих стерильних (5 м х 10 см);

- 1 бинт марлевий стерильний бинт (7 м х 14 см);

- 1 бинт марлевий нестерильний (5 м х 5 см);

- 1 бинт марлевий нестерильний (7 м х 14 см);

- серветки з хлоргексидином (знеболювальні для відкритих ран або їхні замінники, 6 см х 10 см), 2 смужки на гелієвій основі (з антимікробною дією полігексаметилен гуанідін гідрохлориду або замінники, 10 см х 50 см);

- 2 серветки з фурагіном (кровозупиняючі або його замінники, 6 см х 10 см);

- 6 серветок стерильних (6 см х 10 см);

1 пакет перев’язувальний стерильний.

Додаткові засоби:

- ножиці парамедичні (для розрізання бинтів, одягу, 19 см) – 1 шт.;

- блокнот із кульовою ручкою.

Експлуатаційний комплект призначений для надання першої медичної допомоги потерпілим внаслідок ДТП і в поточному режимі експлуатації транспортних засобів. Може комплектуватися водієм та є довільним (за винятком обов’язкових засобів). Він повинен зберігатися у відкритому поліетиленовому пакеті у футлярі аптечки поруч з аварійним комплектом.

Склад експлуатаційного комплекту:

Засоби для накладання пов’язок при травмах

- 1 косинка медична перев’язувальна з будь-якої тканини (50 см х 50 см);

- 1 гелієва пов’язка на випадок опіків.

Додаткові засоби

- 1 плівка (клапан) для проведення штучного вентилювання легень;

- рукавички медичні № 8 з поліетилену, комплект – 1 шт.;

- 1 термопростирадло (160 см х 210 см);

- 1 пінцет анатомічний;

- булавки англійські – 2 шт.

У склад експлуатаційного комплекту входять рукавички медичні та плівка-клапан для проведення штучного вентилювання легенів. Перша медична допомога постраждалим внаслідок ДТП та в поточному режимі експлуатації має надаватись ВИКЛЮЧНО в медичних рукавичках.

Під час покупки та в ході експлуатації автомобільної аптечки, обов’язково зверніть увагу на термін придатності ліків. Бинти та пов’язки можуть бути придатні для використання протягом 10 років і більше, джгути і пластирі – протягом 5-6 років. Якщо придатність якогось елементу аптечки закінчилась, його варто замінити або придбати нову аптечку. З огляду на те, що в обов’язковий склад аптечки не входять ліки, її строк придатності, як правило, складає 5 років.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень