A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

ЩО КАТЕГОРИЧНО НЕ МОЖНА РОБИТИ В СПЕКУ

Дата: 15.07.2021 12:37
Кількість переглядів: 93

Занадто висока температура повітря влітку — це не тільки відчуття дискомфорту, але і певна загроза для здоров'я.

Коли за вікном навіть +25, лікарі рекомендують утримуватися від наступних дій:

Не пити крижані соки, морси, компоти або інші напої, так як це може стати причиною захворювань горла і бронхіту.

Не пити напої залпом, оскільки занадто велика кількість рідини в спеку сприяє перевантаженню серцево-судинної системи і може стати причиною серцевого нападу. Але слід пити по кілька ковтків регулярно, оптимально випивати кілька ковтків води кімнатної температури хоч один раз на тридцять хвилин.

Уникати синтетичного одягу, який уповільнює процес природної терморегуляції і може спричинити тепловий удар.

Відмовитися від занять спортом протягом дня, винятком є плавання. Активні спортивні вправи також можуть призвести до зневоднення, втрати мінералів або теплового удару.

Відмовитися від застосування надмірної кількості косметичних засобів, які сприяють закупорці пор, тим самим підвищуючи ризик розвитку не тільки алергічних реакцій на шкірі, але і теплового удару.

Уникати стресових ситуацій. Будь-який стрес в поєднанні зі спекою призводить до сильного підвищення артеріального тиску, прискореного серцебиття, що, в кінцевому підсумку може спровокувати інфаркт або інсульт.

Їжа має бути легкою, "літньою". Потрібно утриматись від смаженої, жирної, гострої і солоної їжі. Порції - невеликі, а від приготування їжі про запас варто відмовитись, аби потім не лікуватися від харчового отруєння.

Снідати краще раніше - о 6-7 ранку, обідати - до настання полуденної спеки - об 11 ранку, а вечеряти - о шостій вечора . Ті, хто не може заснути на порожній шлунок, можуть собі не відмовляти у невеликому перекусі за кілька годин до сну. Для цього найкраще підійдуть кисломолочні продукти з низьким вмістом жиру.

Вживання тютюну і алкоголю потрібно звести до мінімуму. Звісно, просто взяти і відмовитися від поганих звичок не вийде, але обмежити себе хоча б на період спеки варто. Заради ж свого серця.

У першу чергу потрібно викреслити зі свого меню так званий агресивний алкоголь - горілку, коньяк та інші більш екзотичні напої. А от що стосується сухого вина, то його можна вживати: 50-100 мл на добу, але знову ж таки не в спеку, а ввечері.

Куріння цигарок саме по собі є шкідливим і це вже давно не новина. Але в спеку всі процеси в організмі підсилюються, в тому числі і дія смоли та нікотину. Вони ушкоджують внутрішню стінку судин, що веде до утворення тромбів, а там недалеко і до інфаркту та інсульту.

Літо - це пора пляжів і купання. Водні процедури корисні і приємні, особливо, коли на вулиці асфальт від спеки пливе. Спека спонукає до проведення вільного часу біля водойм, до холодних душів кілька разів на день. Проте і тут є свої правила і обмеження. Як би нам не хотілося відразу з вулиці стрибнути під холодний душ, варто трошки охолонути, а вже потім освіжитися прохолодною, але не льодяною водою. Людина дуже відчуває перепади температури - відбуваються реакції, які можуть спровокувати і гіпертонічний криз, і загострення ішемічної хвороби серця.

Що стосується річок та озер, то тут також не варто зловживати. Найкраще - це поплавати 10-15 хвилин і вийти на берег. Не варто сидіти у воді аж до посиніння. Кому в таку спеку потрібні ще й нежить та запалення.

Крім того варто пам'ятати, що в місті вода у водоймах застояна, людей купається в ній багато, а тому легко підхопити дерматити, алергічні реакції тощо.

Бережіть себе та будьте здорові!

Якщо спека впливає на вас не найкращим чином і з'являються проблеми зі здоров'ям, тоді варто записатися на прийом до лікаря

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень