A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Що таке холера? Симптоми та фактори ризику

Дата: 22.06.2022 16:11
Кількість переглядів: 294

Холера – це гостре інфекційне захворювання, яке зазвичай розповсюджується через забруднену воду і викликає сильну діарею та зневоднення. За відсутності лікування холера може призвести до смерті протягом декількох годин навіть у раніше здорових людей. Сучасне очищення стічних вод і води практично ліквідувало холеру у промислово розвинених країнах. Але холера все ще існує в Африці, Південно-Східній Азії та на Гаїті. Ризик епідемії холери найвищий, коли бідність, війна чи стихійні лиха змушують людей жити в тісноті без належних санітарних умов.

Симптоми зараження холерою:

Діарея. Вона виникає раптово і може швидко спричинити небезпечну втрату рідини – близько 1 л на годину. Діарея, спричинена холерою, часто має блідий молочний вигляд, що нагадує воду, в якій промили рис.

Нудота та блювання. Вона виникає особливо на ранніх стадіях холери і може тривати годинами.

Зневоднення. Воно може розвинутись протягом декількох годин після появи симптомів холери і варіюватись від легкого до важкого. Втрата 10% і більше маси тіла вказує на тяжке зневоднення.

Ознаки та симптоми зневоднення при холері: дратівливість, стомлюваність, запалі очі, сухість у роті, сильна спрага, суха та зморщена шкіра, яка потім повільно приходить у норму, мале сечовипускання або його відсутність, низький кров'яний тиск. Врешті-решт зневоднення може призвести до швидкої втрати мінералів у крові, які підтримують баланс рідини в організмі – електролітного дисбалансу.

#Електролітний_дисбаланс ж може призвести до серйозних ознак і симптомів, таких як:

М'язові спазми. Це результат швидкої втрати солей (натрій, хлорид та калій).

Шок. Це одне із найсерйозніших ускладнень зневоднення. Воно відбувається, коли низький обсяг крові викликає падіння артеріального тиску та зниження кількості кисню в організмі. За відсутності лікування тяжкий гіповолемічний шок може призвести до загибелі за лічені хвилини.

Якщо у вас діарея (особливо сильна діарея) або ви думаєте, що могли заразитися холерою, негайно зверніться за медичною допомогою. Сильне зневоднення – це невідкладна медична допомога, яка потребує негайної допомоги.

Бактерія під назвою Vibrio cholerae спричиняє інфекцію холери. Смертельні наслідки хвороби є результатом токсину, який бактерії виробляють у тонкому кишківнику. Токсин змушує організм виділяти величезну кількість води, що призводить до діареї та швидкої втрати рідини та солей (електролітів).

Бактерія може міститися в:

  • Поверхневій або колодязній воді.
  • Морепродукти. Вживання в їжу сирих або недоварених морепродуктів (особливо молюсків), що походять з певних місць, може призвести до розвитку бактерій холери.
  • Сирі неочищені фрукти та овочі є частим джерелом зараження холерою в районах, де є холера.
  • Зерно.

Фактори ризику

До зараження холерою схильні всі, окрім немовлят, які отримують імунітет від годуючих мам, які раніше хворіли на холеру. Однак, деякі фактори можуть зробити вас більш вразливими до хвороби або схильними до серйозних ознак і симптомів.

До факторів ризику зараження холерою відносяться:

  • Погані санітарні умови. Холера широко розповсюджується в ситуаціях, коли важко підтримувати санітарне середовище, зокрема тоді, коли відсутнє безпечне водопостачання. Такі умови характерні для таборів біженців, бідних країн та районів, які постраждали від голоду, війни чи стихійного лиха.
  • Знижена або відсутня кількість шлункового соку. Бактерії холери не можуть вижити в кислому середовищі, а звичайний шлунковий сік часто є захистом від інфекції. Люди з низьким рівнем шлункової кислоти (діти, люди похилого віку і люди, які приймають антациди, блокатори H-2 або інгібітори протонного насоса), не мають цього захисту, тому вони найбільше схильні до ризику інфікуватися холерою.
  • Побут. Ви маєте підвищений ризик захворіти на холеру, якщо живете з хворим.
  • Перша група крові. З не зовсім зрозумілих причин люди з першою групою крові вдвічі частіше хворіють на холеру в порівнянні з людьми з іншими групами крові.

Профілактика

  • Часто та ретельно мийте руки водою з милом (особливо після відвідування туалету і перед тим, як торкатися їжі). Мийте руки протягом не менше 30 сек, перш ніж змити. Якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі.
  • Пийте тільки безпечну воду, у т.ч. бутельовану або ту, яку ви можете прокип'ятити або продезінфікувати самостійно.
  • Гарячі напої, як і напої в банках або пляшках, зазвичай безпечні, але перед тим, як їх відкрити, протріть їх зовні. Не додавайте лід у напої, якщо ви не робили його самі.
  • Їжте повністю приготовлену, гарячу їжу та по можливості уникайте їжі у вуличних продавців. Якщо ви купуєте їжу у вуличного продавця, переконайтеся, що вона приготовлена у вашій присутності та подається гарячою.
  • Намагайтеся не їсти суші, а також сиру чи неправильно приготовлену рибу та морепродукти будь-якого виду.
  • Їжте фрукти та овочі, які можна очистити самостійно (банани, апельсини та авокадо).

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень