A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Психічне здоров’я та тривожність.

Дата: 05.02.2022 14:18
Кількість переглядів: 63

Сьогодні ми хочемо поговорити з вами про психічне здоров’я та тривожність.

Тривога — абсолютно здорова емоційна реакція на відчуття невизначеності. Ба більше, це правильний відгук вашого організму на очікування можливих негативних подій. Проте якщо тривожитися надто довго, цей стан виснажує твої емоційні й фізичні ресурси.

Як допомогти собі в стані тривоги:

Розплануте важливі справи на день. У бентежні думки не варто заглиблюватися. Старайтеся мати змогу перевести увагу на щось інше.

Дихайте правильно. Сповільнюючи вдих-видих та регулюючи споживання кисню протягом 3–5 хвилин, можна значно знизити рівень стресу. Наприклад, допоможе техніка «квадратного»‎ дихання — більше про неї дізнайся на сторінці проєкту «Психічне здоров'я для України»: https://bit.ly/3tWpVhH

Намагайтеся зосереджуватись на теперішньому моменті. Сфокусуйте увагу на речах, які тебе оточують, та опиши їх. Спробуйте відчути текстури, запахи, смаки тощо.

Харчуйтеся правильно. Споживайте рослинні й тваринні білки та жири, складні вуглеводи, вдосталь рідини. Не заїдайте стрес та тим паче утримуйтеся від алкоголю, він лише погіршить стан.

Лягайте спати не пізно, бажано в той самий час, та висипайся! Згідно з рекомендаціями ВООЗ, дорослим варто приділяти сну 7–9 годин. Якщо відчуваєш потребу, спи більше.

Виходьте на прогулянку частіше.

Додайте до свого розпорядку дня спорт. Фізична активність допомагає знизити рівень кортизолу та загалом творить чудеса із нашим психічним здоров’ям.

Обмежте користування соціальними мережами. Постійний потік інформації лише посилюватиме твою тривогу. Залишайте лише достовірні та найважливіші для тебе джерела.

Неодмінно звертайтеся по допомогу, якщо тривалий час відчуваєте такі симптоми: знервованість на межі, прискорене серцебиття, біль за грудиною, часте дихання, підвищене потовиділення, дрижаки, слабкість і втома, запаморочення, поверхневий сон, проблеми зі шлунково-кишковим трактом (нудота, діарея, нетравлення), часте сечовиділення.

Сьогодні ми говоримо про це ще й тому, що 26 січня — «Bell Let's Talk Day» (день «давай поговоримо»). Його започаткували в Канаді, аби привернути увагу до теми психічного здоров’я, його важливості, а також толерантності до людей з психічними захворюваннями.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень