A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Паліативна допомога

Дата: 04.02.2022 18:29
Кількість переглядів: 57

Паліативна допомога має на меті покращити якість життя людей із важкими або невиліковними хворобами, їх фізичний, психічний, емоційний стан. Окрім фахівців, до такої допомоги зазвичай залучені рідні та близькі пацієнта. Розповідаємо, як етично спілкуватися з людиною в паліативі.

 

 

  • Розмови про смерть зазвичай незручні та неприємні, тому їх уникають. НЕ говорити про це також нормально, але дайте людині знати, що ви готові її почути. Це може бути корисно для неї.
  • Ділячись страхами та занепокоєннями, людина знижує свою тривожність, дайте їй таку можливість. Також пацієнт може захотіти обговорити з вами свою хворобу та її можливий розвиток – розкажіть те, що почули від лікарів, або уточніть у них деталі. Якщо людина виявить бажання скласти заповіт та спланувати похорон, допоможіть із цим. Так вона відчує, що контролює ситуацію та може допомогти своїм рідним.
  • Для початку можете запитати людину, кого б вона хотіла бачити поряд, якщо їй стане гірше. Або що потрібно зробити на її похороні. Якщо людина намагається почати розмову сама, але не може сказати про це прямо, про її бажання можуть свідчити такі запитання:
  1. Як ти вважаєш, бог існує?
  2. Що станеться, коли ми помремо?
  3. Я переживаю через те, що донька (син, партнер) залишиться сама.
  4. Я би хотів(-ла) побачити друга востаннє.
  5. Мені не стає краще, правда?
  • Уважно слухайте людину, щоб переконатися, що розумієте, що вона відчуває. Якщо людина хвилюється, запитайте, чи може вона вам розповісти про свої почуття. Уточніть, що саме змушує її хвилюватися, перепитайте, чи все правильно зрозуміли й нічого не пропустили.
  • Якщо виникла потреба повідомити людині якусь інформацію, яка стосується здоров’я, надавайте її поступово. Уникайте при цьому жаргону та евфемізмів на кшталт “відійти” замість “померти”. Уникайте заглиблення в деталі, якщо про це не просять, але перевіряйте, як людина сприйняла інформацію. Дозволяйте ставити питання, але не хвилюйтеся, якщо не маєте відповіді — переадресуйте їх медичним працівникам.
  • Коли стає відомо, що людина доживає останні дні, їй треба про це повідомити (хіба що вона не хоче цього знати). Найкраще це зробити лікарю, в якого добрі стосунки з пацієнтом. Людина може заперечувати, що помирає, і це нормально. Вона прийме все у свій час. Можливо, їй корисно буде поговорити з психологом чи духовним наставником.
  • Потурбуйтеся про себе. Розмови про смерть близької людини можуть бути складними для вас, це природно. Але якщо важкі емоції заважають роботі чи особистому життю, зверніться по допомогу до фахівців.

Тут можна переглянути відео про те, як розмови покращують догляд за паліативними пацієнтами: https://bit.ly/33NXqbn.

За інформацією благодійної організації “Марія Кюрі” (https://bit.ly/3Azfphv).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень