A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Отруєння медикаментами: профілактика і перша допомога

Дата: 06.11.2021 22:12
Кількість переглядів: 70

ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ ОТРУЄНЬ МЕДИКАМЕНТАМИ

Щоби не допустити отруєння медикаментами, дотримуйтесь простих правил:

Не займайтеся самолікуванням, приймайте ліки лише після відповідної консультації лікаря.

Зверніть увагу, що особливий ризик безконтрольного прийому становлять медикаменти на основі парацетамолу та знеболювальні (нестероїдні протизапальні засоби та опіоїди).

Чітко дотримуйтесь курсу лікування.

Не приймайте медикаменти більше рекомендованої денної дози та не перебільшуйте курсову дозу лікування призначеним препаратом. Якщо є супутні захворювання і приймаються різні препарати, обов’язково повідомте про це лікаря.

Це допоможе уникнути можливого ефекту сумації дії та потенціювання ефектів цих ліків.

Зверніть увагу, що при захворюванні печінки (перенесені вірусні гепатити, особливо гепатити В,С, жирові гепатози, цирози печінки тощо), дезінтоксикаційна функція цього органу може бути знижена і тому, навіть, при рекомендованих курсах прийому медикаментів можуть проявлятися побічні дії, які в певних випадках можуть стати фатальними.

Це потребує при призначенні медикаментів додаткових консультацій із фахівцями.

Обов’язковоПрипиніть прийом препаратів і зверніться до лікаря, якщо спостерігаються незвичні реакції. Існують генетично зумовлені реакції ідіосинкразії (тобто підвищеної чутливості чи непереносимості) щодо терапевтичних доз медикаментів, тому, особливо при тривалому прийомі ліків, перших ознаках висипки, підвищеній втомі, потемніння сечі, жовтяниці тощо – слід припинити прийом медикаментів і негайно отримати консультацію спеціаліста.

Ознайомтеся з Інструкцією щодо застосування препарату. Під час прийому медикаментів завжди слід прочитати всі перестороги та зауваження, що містяться на етикетці та в анотації.

Не користуйтеся простроченими ліками.

Такі ліки мають бути вчасно утилізовані.

Зберігайте медикаменти в оригінальних упаковках, щоб не переплутати при вживанні.

Якщо ліки приймаються вночі, обов'язково вмикайте світло, щоб не переплутати медикаменти та їх дозу.

Ніколи не поєднуйте прийом ліків із алкоголем та/або з наркотичними речовинами

ЯК ВБЕРЕГТИ ДИТИНУ ВІД ОТРУЄННЯ МЕДИКАМЕНТАМИ:

НЕ НАЗИВАЙТЕ таблетки та пігулки при дітях «цукерками», щоб у них не сформувалася хибна уява про ліки як про «солодощі».

ЗБЕРІГАЙТЕ медикаменти в недоступних для дітей місцях.

По можливості обирайте медикаменти (якщо вони у флаконах), обладнані спеціальними кришечками/ковпачками, що суттєво утруднюють відкриття цих ліків дітьми.

Якщо перед власним прийомом ліків щось може відволікти (телефонний дзвінок та ін) – ці ліки завжди треба забирати із собою, щоб дитина випадково не потягнула їх до рота за відсутності дорослої людини поруч.

При підозрі, що дитина проковтнула пігулки, але немає точної впевненості – треба доставити дитину до стаціонару для огляду спеціалістом.

ЯК НАДАТИ ПЕРШУ ДОПОМОГУ ПРИ ОТРУЄННІ МЕДИКАМЕНТАМИ (у домашніх умовах):

Перевірити, чи людина у свідомості, визначити наявність пульсу (на сонних артеріях), наявність дихання. Огляд не повинен перевищувати 10 – 15 сек. Якщо відсутній пульс або дихання, якщо є вміння, негайно розпочніть реанімаційні заходи (непрямий масаж серця). Одночасно з оглядом слід покличте допомогу і викличте бригаду екстреної допомоги - 103.

Якщо потерпіла людина з отруєнням дихає і має пульс, зв’яжіться з диспетчером служби невідкладної допомоги/медицини катастроф і повідомте про випадок.

ВАЖЛИВОПовідомте, чим можливо отруїлася людина (слід перевірити наявність порожніх флакончиків, блістерів з-під медикаментів, порахувати їхню кількість і дозу, імовірний час прийому).

Якщо людина у свідомому стані і здатна пересуватися, до приїзду швидкої допомоги можна дати випити їй води (500 – 1000 мл для дорослого) і шляхом подразнення кореню язика та/або задньої стінки глотки викликати блювання.

АЛЕце протипоказано для людей із пригніченою свідомістю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень