A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Осінній період збирання грибів

Дата: 27.09.2021 15:33
Кількість переглядів: 167

Триває осінній період збирання грибів. Потрібно пам’ятати, що серед грибів існує багато отруйних, які досить часто можуть призвести до смерті. До таких грибів належить бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та інші.

Згідно зі статистичними даними, з початку осені було зафіксовано (станом на 10 вересня) 12 випадків отруєння дикорослими грибами, постраждало 7 людей, 5 дітей, 2 з них на жаль померли.

Для того, щоб отруїтися достатньо з’їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50% випадків.

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ:

  • нудота, блювання, діарея;
  • різкий біль у животі;
  • запаморочення; зниження пульсу;
  • підвищення температури тіла;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • поява галюцинацій та марення.

Симптоми отруєння грибами можуть проявитися через 30 хв. після споживання або протягом декількох днів.

ПЕРША ДОПОМОГА в разі отруєння грибами

Терміново викличте швидку (загальний номер 103).

Промийте шлунок простою водою.

Дотримуйтеся постільного режиму.

Пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай). Вона допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Прийміть сорбенти.

Правила, які допоможуть запобігти отруєнню грибами:

Не купуйте гриби на стихійних ринках та при дорозі.

Відмовтеся від дикорослих грибів на користь вирощених штучно, які продаються в торгівельних мережах.

Збирайте лише добре знайомі гриби. Якщо сумніваєтеся, одразу ж викиньте гриб, не залишаючи його вкупі з іншими.

  1. Не беріть молоденькі чи старі гриби. Їх легко сплутати з отруйними грибами.
  2. Не збирайте гриби поблизу великих доріг і трас, промислових підприємств, забруднених територій. Гриби водовмісні найшвидше вбирають отруйні речовини, насамперед важкі метали.
  3. Не збирайте гриби в посушливу погоду: пересохлий гриб, віддавши воду, збільшує критичну концентрацію токсинів.

!!! Уважно огляньте кожен гриб: зверніть увагу на колір, наявність пліснявого запаху щодо капелюшка, губки і ніжки.

Не куштуйте сирі гриби.

  • Вдома ще раз ретельно перевірте кожен гриб. Якщо ви помітили сумнівні гриби, краще викиньте їх.
  • Готуйте гриби протягом 1-ї доби після збору.
  • Варіть гриби не менше 3-х разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
  • Зберігайте грибні страви в холодильнику в емальованому посуді не більше 1-ї доби.
  • Наявність навіть 1-го маленького отруйного гриба серед їстівних може спричинити важке отруєння.

При найменшій підозрі на отруєння грибами негайно зверніться до лікаря.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень