A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство
"Первомайський міський центр
первинної медико-санітарної допомоги"
Первомайської міської ради

Людина втратила свідомість

Дата: 07.04.2021 15:08
Кількість переглядів: 98

ℹ️ Якщо ви стали свідком того, що людина втратила свідомість та впала, ви маєте надати такій людині домедичну допомогу. Як правильно це робити, пояснюють експерти НСЗУ:

1️⃣ Перш ніж починати рятувати когось, переконайтеся у власній безпеці. Спробуйте зрозуміти, що трапилося, чи має людина небезпечні стани чи травми, які загрожують життю. Та чи здатний ще хтось надати допомогу або викликати швидку, поки ви надаєте допомогу.

2️⃣ Перевірте наявність пульсу та дихання у людини. Попросіть когось знайти аптечку та автоматичний дефібрилятор, якщо це можливо.

3️⃣ Якщо людина дихає (два і більше вдихів за 10 секунд), перевірте її з голови до ніг на наявність травм. Надайте домедичну допомогу відповідно до виявлених пошкоджень. Наприклад, зупиніть критичну кровотечу, сильно затиснувши рану. Якщо травм немає, покладіть людину в стабільне бокове положення (верхнє коліно зігнуте й служить опорою, верхня рука під обличчям https://bit.ly/34RRqwe).

4️⃣ За відсутності дихання або при неефективному диханні (менше двох вдохів за 10 секунд), перевірте прохідність дихальних шляхів. Далі покладіть людину на спину на рівну тверду поверхню – підлогу чи землю. Якщо маєте відповідні навички, починайте серцево-легеневу реанімацію та застосуйте автоматичний дефібрилятор. Продовжуйте реанімацію до появи ознак життя чи прибуття кваліфікованих медичних працівників. Припиняйте надання допомоги, якщо ситуація стала небезпечною для вас або ви виснажені.

5️⃣ Варто забезпечити постійний нагляд за постраждалим до приїзду бригади екстреної медичної допомоги. Якщо стан людини раптово погіршується, зателефонуйте на 103 повторно, щоб отримати інструкції диспетчера щодо того, як діяти.

6️⃣ Чого робити не можна: давати людині воду, про яку вона не просить, ліки, таблетки, робити штучне дихання без потреби, бити по обличчю, обливати, намагатися розкрити рота, пхати в нього пальці чи фіксувати язик сторонніми предметами. У стабільному боковому положенні язик не западе, бо в людини відкриті дихальні шляхи і вона не задихнеться, скажімо, від блювотних мас.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень